Mildred Pierceová vstoupí do dějin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: HBO

Pětidílnou minisérii společnosti HBO Mildred Pierceová předchází pověst televizní události roku dalece přesahující tradiční chápání pojmu televizní seriál. A dílo známého amerického režiséra Todda Haynese (Sametová extáze, Beze mě: Šest tváří Boba Dylana) si tuto pověst zaslouží. O kvalitě netradiční minisérie nominované na 21 cen Emmy se budou moci konečně přesvědčit i čeští diváci, první dva díly Mildred Pierceová totiž budou mít dnes večer premiéru na českém HBO.

Todd Haynes vychází ze skandálního románu Jamese M. Caina a ze stejnojmenné filmové adaptace z roku 1945 s Joan Crawfordovou v hlavní roli. Vypráví příběh vitální Mildred Pierceové (dokonale ztělesněná Kate Winsletovou), kterou během ekonomické krize ve třicátých letech opouští manžel a ona se musí sama postarat o dvě dcery.

Cain vykresluje na svou dobu netradičně silnou hrdinku, jež však musí bořit zažité bariéry morálky i byznysu, aby ve světě zcela ovládaném muži uspěla. Po několika ústrcích si otevírá vlastní restauraci, jejíž úspěch je natolik závratný, že záhy vznikají další podniky vznikajícího řetězce. K tomu se na ní nalepí zdánlivě bohatý hezoun Monty (Guy Pearce), který zcela změní život jí i její starší dceři. Vše směřuje k brutálnímu finále, které ve své době vyvolávalo šok.

Dnes již příběh nepůsobí natolik skandálním dojmem jako ve čtyřicátých letech, ani femininní hlavní hrdinka není takovým novem. Přesto i Haynesova Mildred Pierceová nabídne výrazný komentář dnešní doby. Odehrává se v době během ekonomické krize a těsně po ní, což odpovídá dnešní realitě. Vnitřní síla i morálka Mildred Pierceové je perfektní antitezí seriálu a zároveň společenskému fenoménu „Zoufalých manželek“, které jejich bohatí manželé opustí a ony zůstávají bez jakýchkoli prostředků. A už tím je nesmírně důležité, že podobné dílo vzniklo.

Ještě důležitější je ale Haynesovo dílo pro samotné médium televize. Mildred Pierceová totiž dokazuje, že může vzniknout dokonalá série, aniž by musela spoléhat na pouhé atrakce. Díky atrakcím funguje většina dnes slavných seriálů (Ztraceni, Dexter, většina sitcomů). Mildred Pierceová je „jen“ poctivě odvedenou filmařskou prací od scénáře, přes mistrovskou režii až po dokonalé herecké výkony. Kate Winsletová je pouze špičkou ledovce, ale vskutku všechny role jsou obsazeny bezchybně, často mnoha cenami ověnčenými herci. Výsledek je nesmírně působivý i v malé televizi, na plátně musí být doslova hypnotický. Mildred Pierceová se do světové televizní historie již zapsala, snad ji ocení i české publikum.

Pierceová Mildred

(drama, USA, pět epizod)
Režie: Todd Haynes
Hrají: Kate Winsletová, Guy Pearce, Evan Rachel Woodová
Vysílá: HBO
První díl: dnes večer od 20 hodin
Hodnocení: 100 %