Müllerův hlas nevstával z mrtvých zbytečně

Richard Müller

Richard Müller Zdroj: universal music

Názvem Ešte odkazuje novinka slovenského zpěváka Richarda Müllera na předchozí „návratové“ album Už. Obsahem jsou si však desky spíše vzdálené. Na předchozí se mladá generace slovenských producentů snažila způsoby ne vždy šťastnými interpreta omladit, Ešte je pokusem o návrat k tradičnímu výrazu nahrávek z přelomu tisíciletí. Zůstává ale kdesi na půli cesty.

Konečně alespoň trocha pevné půdy pod nohama, chce se zvolat! Málokterý návrat byl totiž tak krkolomný a z počátku i tak rozpačitý. Zpěvákovo zmrtvýchvstání na festivalu Pohoda bylo ponejvíce připomínkou promarněného talentu a album Už bylo velkolepé snad jen v prohlášeních vydavatele. Vykřesalo sice několik vděčných písniček pro rádia, ale k osobní výpovědi či autorskému dílu mělo daleko. Skladby halilo do ryze současného, zato vzhledem k možnostem i tématům interpreta zcela neadekvátního obalu syntezátorů a elektronických rytmů.

Alespoň v tomto ohledu je novinka vykročením správným směrem, třebaže notně opatrným, neboť autoři ponechávají dostatek stop z Müllera řekněme nedávného. Figurují zde skladby převážně klasické. Baladické, komorní výpovědi střídá několik kousavě ironických písniček, kombinace nikoli nepodobná receptu ze zpěvákových nejzajímavějších nahrávek. Bylo by zbytečné podtrhávat, že i tentokrát zpívá čerstvý padesátník především o lásce, a to v přednesu pro něj typickém, v němž charizma zcela zastiňuje nevelký hlasový rozsah. A nejlepší písně desky potvrzují, že tento hlas nevstal z mrtvých zbytečně.

Návrat je to bohužel jen částečný. Nad projektem zpěvák již očividně nedržel opratě tak pevně jako před lety. Kromě autorů přidali své i manažeři, jak jinak si vysvětlit duet s Terezou Kerndlovou. S jinou partnerkou, která by text měla zažitý a ne jen naučený, by mohl patřit k vrcholům alba. Zejména ve chvílích, kdy dotyčná imituje slovenštinu, koutky pobaveně ucuknou a veškerý vklad, veškerá osobnost, jíž zpěvák do nahrávky otiskl, přichází vniveč. Stejně nešťastné jsou i úlitby zařazené na desku jen proto, aby si ji koupili ti, kteří Müllera objevili s Už. Hrátky s patlavými elektronickými rytmy a vokálními efekty si tvůrci opravdu mohli odpustit.

Müllerův problém tedy zůstává stále stejný: jaké meze vytyčit mezi osobní výpovědí, potřebou posluchače bavit a být slavným. To však nic nemění na faktu, že jeho desky má znovu smysl poslouchat.

Richard Müller: Ešte

Vydavatel: Universal Music, 2011
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce