Na festival Banát opět vyráží speciální vlak. 1300 Čechů odveze půl kilometru dlouhá souprava

Speciální vlak pro festival Banát

Speciální vlak pro festival Banát Zdroj: festivalbanat.cz

V jedné z českých vesnic v Rumunsku, Eibentálu, se letos koná již sedmý ročník kulturního festivalu Banát. Každoroční autobusovou dopravu od loňska nahradila speciální vlaková souprava s 18 vozy.

Festivalový expres pojme až 1272 osob, měří půl kilometru, skládá se z 18 vozů a po celou dobu ho potáhnou dvě lokomotivy. Extrémní délka vlaku ale znamená také komplikace pro organizátory. 500 metrů dlouhá souprava se totiž nevejde téměř na žádné na nástupiště v Česku, a tak například v Brně bude možné nastoupit pouze do první do první poloviny vlaku.

Na vypravení soupravy již podruhé podílely společnosti Kladenská dopravní a strojní a České dráhy, které ve spolupráci s ČD Cargo nasadily většinu vagónů. Nově se do příprav zapojilo také IDS Cargo.

Speciál bude vyjíždět v úterý 14. srpna z Prahy. Po patnácti hodinách dorazí do rumunské Oršavy, odkud návštěvníci překonají posledních padesát kilometrů autobusy i lodní dopravou po Dunaji.

Mezi pasažéry bude i 33 skupin vystupujících na festivalu. První koncerty podle organizátora Štěpána Slaného proběhnou už ve vlaku. „Když se návštěvníci hlásí na festival, mohou si vybrat, s jakou kapelou by rádi jeli,” přibližuje Slaný.

Účastníci tak mají možnost sdílet vagón třeba s Emmou Smetanou nebo některou z kapel Terne Čhave, Vasilův Rubáš, Zuby Nehty či Nylon Jail. V rámci doprovodného programu na festivalu vystoupí také Ladislav Zibura, Janek Rubeš nebo Ondřej Bank.

Akce se koná ve vesnici Eibentál, kde aktuálně žije největší česká komunita v Rumunsku. Organizátoři se prostřednictvím festivalu snaží podpořit místní obyvatele a přispět k ekonomickému rozvoji oblasti.