Něco jako podivná komedie z psychiatrické léčebny a Přelet nad kukaččím hnízdem

Terapie. Depresivnímu
mladíkovi Craigovi (vpravo
v podání Keira Gilchrista)
setkání se skutečně
nemocnými pacienty pomůže

Terapie. Depresivnímu mladíkovi Craigovi (vpravo v podání Keira Gilchrista) setkání se skutečně nemocnými pacienty pomůže Zdroj: bontonfilm

Snímek Něco jako komedie lze překřtít na Přelet nad kukaččím hnízdem pro dnešní americké teenagery. Paralel se slavným Formanovým oskarovým hitem lze najít mnoho. Kvalitativně je však podivná komedie z prostředí psychiatrické léčebny, která u nás právě vychází na DVD a Blu-ray, o poznání níž.

Vypráví příběh středoškoláka Craiga, jehož osud sužuje samými pohromami. Nemůže být s dívkou, již tajně miluje několik let. Rodina, a především otec, na něj vyvíjí nepřiměřený tlak, protože z něj chce mít přinejmenším kongresmana, ale raději prezidenta USA. Craig navíc musí projít přijímačkami na prestižní letní školu, která mu zajistí vstup na jakoukoli univerzitu. To vše vyústí v depresi a touhu zabít se, což Craiga zavede na psychiatrii. Co původně vypadá jako nerozvážnost, mění se i díky ostatním pacientům v dokonalou terapii, která Craigovi může pomoci zkvalitnit život.

Za snímkem stojí poměrně úspěšná režisérská dvojice Anna Bodenová a Ryan Fleck. Spolu uspěli na festivalu v Sundance s filmem Sugar, Fleck samotný se dříve ještě výrazněji prosadil dramatem Half Nelson, které se bohužel k českým divákům vůbec nedostalo. Stejně jako tato díla je i Něco jako komedie, jak název slibuje, značně žánrově rozkolísaným dílem. Klasických komických prvků zde příliš není a většinou vycházejí ze střetu Craigova nitra a tužeb s realitou. Méně komický ráz pak překvapí především u Zacha Galifianakise (Pařba v Las Vegas), jehož střídmé herectví však patří k nejlepším momentům filmu. To bohužel neplatí pro Keira Gilchrista, jemuž byla složitá role příliš velkým soustem (jako skvělý protiklad funguje Craig Roberts v melancholické komedii Jmenuji se Oliver Tate).

Na druhé straně nejde ani o nervy drásající psychiatrické drama, jakým byl právě Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem. V díle zcela chybí hmatatelná osudovost, bolest a paradoxně i smutek. Ostatně již samotné problémy hlavního hrdiny jsou v podstatě banální. Místo toho Něco jako komedie nabídne spoustu v dobrém slova smyslu hřejivých momentů a smířlivosti, což podtrhuje i báječná hudba kanadských indie rockerů Broken Social Scene.

Něco jako komedie

(drama, USA, 101 minut)
Režie: Anna Bodenová, Ryan Fleck
Hrají: Keir Gilchrist, Zach Galifianakis
Na DVD a Blu-ray od srpna 2011
Hodnocení: 60 %