Nejhorší muzeum voskových figurín zřejmě končí

Muzeum příští sezonu již pravděpodobně neotevře.

Muzeum příští sezonu již pravděpodobně neotevře. Zdroj: Profimedia

Ze všech britských muzeí voskových figurín získalo muzeum v pobřežním městečku Great Yarmouth pověst toho úplně nejhoršího.

Navzdory tomu, že tamní figuríny mnohdy své slavné vzory připomínají jen velmi vzdáleně, funguje muzeum úspěšně už téměř 60 let. Teď jej však podle listu The Daily Telegraph zřejmě čeká konec.

Kdo se vypraví dovnitř, spatří do bronzova opáleného Adolfa Hitlera s obličejem plným bílých fleků připomínajících nerozetřený opalovací krém, prince Williama coby muže středního věku s přebujelou kšticí nebo poněkud omšele oblečenou královnu vyhlížející jako řadová britská seniorka.

Z více než 150 figurín jich řada vůbec nepřipomíná své vzory, na dalších se podepsal čas. Manželé Peter a Jane Hayesovi, oba osmdesátníci, otevřeli muzeum v roce 1955 a od té doby tu přivítali desetitisíce lidí. Teď zřejmě budou muset muzeum kvůli zhoršujícímu se zdraví zavřít. „Bude to škoda, byli jsme tu 57 let a chtěli bychom to dotáhnout do 60, ale nenašli jsme nikoho, kdo by po nás pokračoval,“ řekla deníku Jane Hayesová.

Hayesovi přiznávají, že aktuálnost a kvalita řady figurín je velmi sporná. Návštěvníci si ale podle nich nestěžují a stále jich chodí dost. V šedesátých letech prý před muzeem dokonce stály fronty.

Lidi, kteří přijíždějí v současnosti, však přitahuje právě nepovedenost exponátů. „Tohle určitě stojí za pět liber vstupného, je to tak špatné, až je to dobré,“ citoval The Daily Telegraph jednoho z návštěvníků. K zážitku prý přispívá i ponurá atmosféra, temné místnosti či pavučiny.

Peter Hayes chtěl před pěti lety část figurín prodat v aukci. Poté, co si z nabízených figurín britská média začala dělat legraci, však od dražby ustoupil.