Nejnovější komiksoví X–Meni s filmem prohrávají

Podivní nepřátelé. Mladé
mutanty X-Men čekají
nečekaná dobrodružství,
návštěvy jiných dimenzí
a boje s mocnými nepřáteli

Podivní nepřátelé. Mladé mutanty X-Men čekají nečekaná dobrodružství, návštěvy jiných dimenzí a boje s mocnými nepřáteli Zdroj: Repro E15

Letošní komiksovou sezonu se X-Meni snaží ovládnout poměrně sofistikovaně. Nejprve na řadu přišel brilantní snímek X-Men: První třída, který vykreslil příběh vzniku školy pro nadané mutanty profesora Charlese Xaviera. A nyní se na pulty českých knihkupců dostává komiks s podobnou tematikou. Naneštěstí pro komiks, film byl natolik mistrovský, že dílo scenáristy Jeffa Parkera a výtvarníka Rogera Cruze srovnání neunese.

Soubor celkem osmi minipříběhů začíná tam, kde letošní film Matthewa Vaughna skončil. Charles Xavier již jezdí na svém tradičním kolečkovém křesle, většina známých mutantů si již zvolila strany – buďto dobro a pomáhání lidem, nebo temnotu symbolizovanou mocným Magnetem. Až na jediný, příběhy většinou nepopisují střet těchto dvou hlavních táborů, ale spíše velmi názornou a často dost nebezpečnou výuku talentovaných mutantů, z nichž se však skuteční hrdinové teprve stávají.

Jednou musejí porazit v nebezpečného krokodýla se proměnivšího profesora Curtise Connorse (známý z jiného marvelovského komiksu Spider-Man), jindy nebezpečného mrazivého obra, jehož oživil kult Vánů. S tím jim zase pomůže jiný marvelovský hrdina, severský bůh Thor.

Dílu nelze upřít časté formální i obsahové experimentování. Mladí X-Meni se dostávají do jiných dimenzí, jsou konfrontováni s mimozemskými civilizacemi a démony, což vždy skýtá prostor pro vizuální hrátky. Na druhé straně z celku se vytratila osudovost a závažnost. Tedy hlavní kvality mistrovských komiksových děl posledních desetiletí. A také hlavní vítězství Vaughnova snímku, který z tohoto hlediska byl mnohem komiksovější než komiks sám.

Jeff Parker, Roger Cruz: X-Men – První třída. Nejsvětlejší zítřek

Nakladatelství: BB art, 2011
Překlad: Jaroslava Kočová
Hodnocení: 60 %