Nejnovější projekt Björk pozapomněl na hudbu

Islandská zpěvačka Björk

Islandská zpěvačka Björk Zdroj: universal music

Jako by platila nepřímá úměra: čím jsou převleky, kostýmy a paruky islandské zpěvačky a performerky Björk extravagantnější a bláznivější, tím usedlejší a předvídatelnější je její hudba. Na obalu novinky Biophilia zdobí Islanďanku obří zrzavá paruka a oblek ve tvaru jakési harfy, naproti tomu obsah desky v porovnání s předchozími nahrávkami Vespertine, Volta nebo Drawing Restraint 9 nepřináší příliš nového.

Vlastně by se v souvislosti s Biophilia nemělo mluvit čistě jen o nahrávce, spíše jde o multimediální projekt, částečně složený na iPadech, který kromě klasického CD zahrnuje i písně ve formě aplikací v App Store, multimediální hry a živé show. Hudebně jde o klasický mix moderní elektroniky, orchestrací, avantgardy a vokálního experimentování. Nic, co by Björk nenabídla na podstatně vyšším levelu již dříve, zejména na Vespertine z roku 2001.

S přibývajícím věkem divoženka slyšitelně tíhne k hudebnímu minimalismu, což bylo patrné již na vokální Medúlle (2004). Jako by se její záliba v nonkonformitě přesouvala více k formě než k obsahu. Kromě avizované multimediálnosti o tom ostatně svědčí netradiční nástroje, v drtivé většině speciálně vyrobené jen pro toto album. Aby to nebylo špatně pochopeno: Biophilia je kvalitní, mnohovrstevnatá věc, jež s přibývajícími poslechy nabízí stále další metafory a poklady. Jen jaksi v kontextu diskografie Björk příliš nevyčnívá.

Anebo lze album chápat ještě v další rovině. Vzhledem k tomu, že bylo vyrobeno ve spolupráci s firmou Apple (booklet obsahuje i poděkování početnému App týmu), jde o jednu z mnoha reklamních aktivit technologického gigantu k podpoře úspěšného obchodního modelu App Store. V tom případě lze jen uznale zatleskat, protože kreativnější a zajímavější promo asi těžko někdo vymyslí. Jen je třeba opravit mnohokrát zopakovaný nesmysl: Biophilia není první App album, tím se stala nahrávka The National Mall od dua Bluebrain.

Záleží pak na posluchači, který přístup si vybere. Technologický geek zaplesá nad interaktivními aplikacemi a zajímavým vizuálním ztvárněním klipů (kterými ale Björk vynikala vždy), milovník hudby toto odsune stranou jako nedůležitý balast a konstatuje, že s přibývajícím věkem si Björk sice udržuje kvalitu, pomalu však ztrácí někdejší invenci a energii.

Björk: Biophilia

Vydavatel: Wellhart/Universal Music, 2011
Hodnocení: 60 %