Nobelovu cenu za literaturu získal švédský básník Tranströmer

Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer Zdroj: ctk

Držitelem Nobelovy ceny za literaturu se pro rok 2011 stal švédský surrealistický básník a překladatel Tomas Tranströmer. Osmdesátiletý Tranströmer je 108. držitelem nejprestižnějšího ocenění svého druhu na světě za literaturu a osmým švédským laureátem.

Švédská akademie odůvodnila udělení ocenění švédskému básníkovi tím, že svou zhuštěnou obrazivostí čtenářům ukazuje neobvyklý přístup ke skutečnosti. „Většina sbírek Tranströmerovy poesie se vyznačuje úsporností, kvalitou konkrétnosti a expresívními metaforami,“ uvedl ústav, jehož hlavní funkcí je kromě každoročního výběru laureáta Nobelovy ceny za literaturu péče o švédský jazyk.

Samotný básník před 21 lety utrpěl mrtvici a od té doby má problémy s mluveným projevem. Na veřejnosti proto za něj hovoří jeho žena Monica, která švédské agentuře TT řekla, že básník je ze zprávy „šťastný a dojatý“. „Nevěřil, že se toho dožije. Říká také, že je v pořádku, když teď budou přicházet všichni ti lidé, gratulovat mu a fotografovat ho,“ dodala manželka novopečeného laureáta.

Dílo zaměřené na záhady lidské mysli Tranströmera činí jedním z nejvýznamnějších skandinávských spisovatelů od 2. světové války, uvedla agentura AP. Podle kritiků spočívá Tranströmerova jedinečnost ve schopnosti přesného obrazného popisu, propojování vizuálních a citových vjemů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.