Nová kniha o Coco Chanel: byla bisexuální a donášela nacistům

Coco Chanelová

Coco Chanelová

Slavná francouzská módní návrhářka Coco Chanel byla během druhé světové války a německé okupace Francie údajně nacistickou vyzvědačkou a byla "ostře antisemitská". Tvrdí to nová kniha, kterou pod názvem Sleeping With The Enemy: Coco Chanel's Secret War (Spaní s nepřítelem: Tajná válka Coco Chanel) napsal Hal Vaughan.

Módní dům Chanel v reakci na to prohlásil, že role Coco Chanel během války zůstává „částečně tajemstvím“, ale že nelze připustit, aby se o ní mluvilo jako o antisemitce.

Vaughan v knize uvádí důkazy, podle nichž módní ikona vedla dvojí život a byla milenkou špiona barona Hanse Gunthera von Dincklage. „Spaní s nepřítelem skládá dohromady, jak se Coco Chanel stala německou vyzvědačkou, jak a proč se zapojila do řady špionážních misí a jak unikla zatčení ve Francii po skončení války,“ uvedlo v prohlášení newyorské nakladatelství Knopf.

Vaughanova kniha odhaluje nejen to, jak byla Chanel naverbována do nacistické vojenské výzvědné služby Abwehr, ale také to, že sám baron von Dincklage byl „nacistickým mistrem špionáže“, který vedl výzvědnou síť ve Středomoří a v Paříži, a zodpovídal se přímo „pravé ruce Adolfa Hitlera, nacistickému ministrovi propagandy Josephu Goebbelsovi“.

Čtětě také:

Coco Chanel byla podle knihy pro německou tajnou službu naverbována v roce 1940, kdy jí bylo 57 let. Společnost Chanel v dnešním prohlášení připustila, že „to nebylo nejlepší období pro příběh lásky s Němcem, i když baron von Dincklage byl po matce Brit a i když ho (Coco) znala už před válkou“. Dodala ale, že „se zdá, že slečna Chanelová vešla ve styk s (britským premiérem) Winstonem Churchillem, aby zprostředkovala mezi Spojenci a Němci v perspektivě mírové smlouvy, při 'operaci Modelhut'. Co se přesně stalo? Jakou roli chtěla hrát? Verze se v tomto bodě rozcházejí a zůstává část tajemství.“

Antisemitismus návrhářky je podle společnosti nesmysl

Pokud jde o návrhářčin údajný antisemitismus, společnost uvádí, že nelze připustit, aby se něco takového říkalo. „Kdyby byla skutečně zaujala takový postoj, jak by byla mohla přistoupit na navázání vztahů s rodinou majitelů (Wertheimerovými), mít mezi svými nejbližšími přáteli Židy a udržovat profesionální styky například s rodinou Rothschildů?“

Rodina Werthheimerů už tehdy vlastnila většinu ve voňavkářství Chanel, jeho zakladatelce patřila jen malá část. V 50. letech jim Coco Chanel přepustila i svůj módní salon.

Intimnímu životu slavné módní návrhářky se kromě Vaughana věnuje v připravované knize i spisovatelka Lisa Chaney. Tvrdí, že má důkaz, že „Gabrielle Coco Chanel užívala drogy, byla bisexuální a měla poměr se Salvadorem Dalím v době, kdy byl ženatý“. Také Chaneyová zmiňuje vztah Coco s von Dincklagem.