Novozélandský Wellington se před premiérou Hobita přejmenuje

Natáčení filmu Hobit

Natáčení filmu Hobit Zdroj: profimedia.cz

Doslova "hobití horečku" plánuje před listopadovou premiérou prvního dílu filmové trilogie Hobit novozélandský Wellington. Ve městě se bude konat festival nabízející všechny druhy předmětů spojených s hobity, červený koberec v ulicích bude dlouhý 500 metrů a samotné město se na tři týdny před a po premiéře přejmenuje na "Střed Středozemě", napsala dnes agentura AP.

Wellington hodlá utratit 1,1 milionu novozélandských dolarů (asi 18 milionů korun) na oslavy premiéry prvního dílu Hobita, která bude 28. listopadu v místním kině Embassy Theatre. To bylo vybráno jako důstojné místo pro první uvedení filmu režírovaného obyvatelem Wellingtonu Peterem Jacksonem, který lokace pro Středozemi našel po celém Novém Zélandu. „Tisíce lidí chtějí přijet a užít si tu zábavu,“ řekla starostka Celia Wadeová-Brownová. Podle ní Jackson pomohl vytvořit ve Wellingtonu filmový průmysl, který nyní zaměstnává více než 3000 lidí.

Hobit: Neočekávaná cesta – první trailer na očekávaný filmový hit je tu

Hobbit bude mít tři části, jako Pán prstenů

Peter Jackson právě vydal další video ze zákulisí Hobbita

Hobit se odehrává ve fiktivní Středozemi 60 let před dějem trilogie Pán prstenů, kterou natočil podle světoznámých románů britského spisovatele J.R.R. Tolkiena a získal za ni Oscara. Premiéry tří dílů Hobita budou - stejně jako v případě Pána prstenů - následovat rok po sobě, tedy koncem roku 2013 druhý díl a třetí v roce 2014.