Nový autobiografický román o Black Sabbath je nejlepším dílem o skupině

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne Zdroj: David Malík

Biografií o jedné z nejslavnějších rockových kapel vyšlo hodně. Ta nejnovější ale díky důslednosti autora vyčnívá.

Formátem – velikostí písma i důrazem na obrazovou složku – může biografie Black Sabbath z pera britského hudebního publicisty Joela McIvera připomínat dětskou knížku. Jenže navzdory stručnosti je doprovodný text ukázkově zahuštěný a komplexní. Tím, a nikoli naposledy, McIverův příběh přečnívá většinu z téměř dvaceti knih o kapele vydaných. Až na pár výjimek opomíjí nesčetné, povahou spíše bulvární historky a soustřeďuje se na příběh kapely, obměny sestavy, sólové projekty a dráhy nejen Ozzyho, ale i ostatních členů.

A především, je prostý mytologických nánosů. Důraz na dobové fotografie prozrazuje, že leccos bylo jinak, než jak se dnes traduje. Black Sabbath sice byli průkopníky heavy metalu, ale v sedmdesátých letech se stali možná okrajovou, zato nedílnou součástí střední- ho proudu rockové hudby. I proto je například uvidíte v oblečení, nad nímž o deset let později „meteláci“ v kůži a kovu ohrnovaly nos.

Stejně tak kniha nezastírá ani to, že s nástupem mladších kapel se Black Sabbath podobně jako jejich vrstevníci Motörhead nebo Uriah Heep po krátkém období úspěchu zkraje osmdesátých let po jejich zbytek octili na okraji dění a stali se obstarožními dinosaury. Dobové snímky rovněž odrážejí bonmot, že v „osmdesátkách“ býval nejdůležitějším členem skupiny kadeřník, text naopak připomene, že pokusy o míchání žánrů se o desetiletí později dinosaurům jednoznačně nedařily.

I proto bylo oživování klasických alb a klasických sestav nejen velkolepým gestem pro mezitím dorostlé nové posluchačské generace, ale především nutnou náplastí na hubenější roky. Český překlad vychází se zpožděním, neboť původní vydání bylo načasované k rozlučkovému turné kapely. Jako připomínka jedné velké kariéry se spoustou zvratů a šťastným koncem funguje výborně.

Autor je spolupracovníkem redakce

Joel McIver – Kde číhá zlo: Kompletní historie Black Sabbath

Vydalo: Vydavatelství Omega
Hodnocení: 80%