Osamělí Archive ukazují britské scéně směr

Archive - With Us Until You're Dead

Archive - With Us Until You're Dead Zdroj: Archive

Není ve Velké Británii utajovanější stadionové kapely než londýnských eklektiků Archive. Byť zaznamenali omezené úspěchy ve Francii, Polsku nebo Švýcarsku, nikdy se kupodivu nestali globální hvězdou nebo všeobecně známým jménem. A to přesto, že se od nich v lecčems učili i veleúspěšní Coldplay, Placebo nebo Keane (dnes spíše na sestupu).

Archive - With Us Until You're DeadArchive - With Us Until You're Dead | Archive

Hudebním fajnšmekrům to však nemusí vadit – naopak je pozitivní, že tvůrčí potenciál Archive není narušen tlakem velkých firem nebo milionů fanoušků. A tak k nám Darius Keeler a spol. vysílají jedno vymakané album za druhým, jejichž kvalita na rozdíl od drtivé většiny hudební scény spíše roste, než klesá.

Novinku With Us Until You’re Dead tak v mnoha ohledech můžeme považovat za vrchol jejich kariéry. Opět se můžeme kochat neskutečně promyšlenou stavbou a dramaturgií desky. Alternativní pop, post-rock, progresivní rock, orchestrální elementy, taneční hudba, dark ambient nebo soulové prvky, to vše je zde naskládáno a provázáno s grácií a zkušenou rukou švýcarského hodináře. I s takovou výbavou Archive dokážou vytvořit dostatečně jednoduchý a přehledný hit, srozumitelný i většinovému vkusu. Navíc díky až jedenáctičlennému ansámblu jsou schopni tento prvotřídní mišmaš servírovat i v živém provedení.

Kapela, jejíž nápady rozeberou populární rychlokvašky

Jenomže pro běžného posluchače zní Archive přece jenom trochu komplikovaně a „přeplácaně“. Kapela se nevměstná do žádné snadné škatulky či formátu rádia. Na poslech Archive je třeba čas, rozmysl a především chuť vnímat. With Us Until You‘re Dead je definitivním odklonem od počátků kapely, kdy Archive zajímal hlavně trip hop a elektronika. Je to album dospělých hudebníků, kteří vědí, co chtějí. Jeho kvality si uvědomíme až ve chvíli, kdy jednotlivé motivy či nápady na svých deskách použijí různé rychlokvašené hvězdičky. Teprve pak vzdáme Archive hold.

***

Archive: With Us Until You’re Dead Vydavatel: Dangervisit Records, 2012 Hodnocení: 70 %