Oskaři nalákali nejméně televizních diváků v historii

Phoenix, Zellwegerová a Pitt - herečtí vítězové Oscarů

Phoenix, Zellwegerová a Pitt - herečtí vítězové Oscarů Zdroj: Reuters

Držitelky "ženských Oscarů" Laura Dern a Renée Zellweger
Jane Fonda oscarový večer ukončovala
Elton John získal za nejlepší píseň
Leonardo DiCaprio
Brie Larson se zula
8
Fotogalerie

Přímý přenos udílení cen americké filmové akademie Oscar letos sledoval nejmenší počet televizních diváků v historii. Letošní dvaadevadesáté rozdávání zlatých sošek sledovalo 26,5 milionu lidí, o pětinu méně než loni. 

S odkazem na údaje americké monitorovací služby Nielsen o tom informovala agentura Reuters. Oscarová slavnost byla podle amerických kritiků příliš dlouhá a chaotická. Její tvůrci přitom již druhý rok vsadili na formát bez hlavního moderátora. 

 Tří a půl hodinová show byla totiž podle kritiků plná nahodilých momentů a nesrovnalostí. Vystoupil při ní například rapper Eminem, který předvedl 17 let starou píseň, což bylo podle některých kritiků "překvapivé, ale těžko nepochopitelné".

Popularita slavnostního večera přitom loni u diváků vzrostla. Stalo se tak po čtyřech letech, kdy zájem publika postupně klesal. Podle některých pozorovatelů to bylo způsobeno zřejmě tím, že loňský předávací ceremoniál sliboval koncepční změnu - byl totiž prvním, který neměl hlavního moderátora.

Součástí bylo také hudební vystoupení kapely Queen či dvojice Lady Gaga a Bradley Cooper, kteří spolu účinkovali v populárním filmu Zrodila se hvězda.

Letošní slavnostní večer však podle všeho nedokázal na loňský úspěch navázat. Podle údajů firmy SQAD přitom třicetivteřinový reklamní spot v době udílení zlatých sošek stále mohl přijít téměř na 2,3 milionu dolarů (52,8 milionu korun).

Ačkoli přenos slavnostního večera sledovalo méně lidí v televizi, o události se živě diskutovalo na sociálních sítích. Společnost Nielsen zaznamenala o 16 procent více interakcí uživatelů na téma Oscarů, než minulý rok.