Kodak žije, Oscary jsou toho důkazem. Firma hledá záchranu ve světě filmu

Záběr z filmu Once Upon A Time In Hollywood.

Záběr z filmu Once Upon A Time In Hollywood. Zdroj: Falcon

Kodak
Kodak
Sídlo Kodaku v Rochesteru v New Yorku
Kodak
Kamera Kodak
8
Fotogalerie

Dříve zbankrotovaná společnost Eastman Kodak, která se v učebnicích ekonomie dává za příklad neschopnosti adaptovat se na vývoj trhu, zažívá znovuzrození. Jeho tahounem už ovšem není ani tak fotografie jako spíš film.

Čtyři z devíti snímků nominovaných na nejlepší film roku v nedělních cenách Americké filmové akademie byly natočeny na materiál značky Kodak.

Pásky Kodaku použili pro svá díla s oskarovými ambicemi režiséři snímků Tenkrát v Holywoodu, Malé ženy, Irčan a Manželská historie.

Podle šéfa filmové a zábavní divize Kodaku Steva Bellamyho citovaného agenturou Bloomberg nyní firma investuje do nových kapacit, zaměstnanců a technologií. Loni prodala historicky vůbec nejvíc 65milimetrového kinofilmu ve své 132 let dlouhé historii.

Ještě nedávno přitom Kodak zápasil s opačným trendem. V roce 2012 (rok krachu Kodaku) filmy natočené digitálně předčily podle statistik analog. Následně se objevila dokonce nová vlna točení filmů na telefon.

Nyní se v tomto směru objevuje korekce trhu. Lidé z filmové branže jí přirovnávají k obdobné módě v hudebním průmyslu a vlně návratů k vinylům. Digitální záznam filmu nabízí bohatší a snazší možnosti postprodukce, analog podle mnohých ale lepší barvitost snímku a větší autenticitu. Je potřeba dodat, že točit na filmový pás je relativně dražší.

Kodak byl průkopníkem digitalizace fotografie, závod na postupně stále saturovanějším trhu ale prohrál. V klíčových letech po roce 2010, kdy firma bojovala o přežití, jí nepomohl právě ani film.

S věřiteli se postupně domluvila na splácení dluhu. Její současné příjmy ale zatím nijak radostné nejsou. Tržby za poslední účetně uzavřený rok 2018 dosáhly 1,3 miliardy dolarů se ztrátou 100 milionů dolarů.  

Oscar 2020: Výsledky >>>

Hlavně kontrakty společnosti ve světě filmu by ji ale mohly vytáhnout nahoru. Kodak minulý týden znovuobnovil dohody s pěti největšími hollywoodskými filmovými studii Disney, NBC Universal, Paramount, Sony a Warner Bros.. Exkluzivní kontrakty na odběr materiálu s nimi Kodak uzavřel už v roce 2015, nyní si spolupráci pojistil na další čtyři roky.

I u očekávaných filmů roku 2020 jako třeba u nové „bondovky“ nebo snímku režiséra Christophera Nolana Tenet získal Kodak důvěru. Mimochodem, zlaté filmové sošky budou i letos předány v divadle Kodak v Los Angeles.