Pan Bobr přichází, aby Melu Gibsonovi zachránil život

Pan Bobr

Pan Bobr Zdroj: hce

(VIDEO) Slavná herečka a držitelka dvou Oskarů Jodie Fosterová se po dlouhých letech vrátila k filmové režii netradičním psychologickým dramatem Pan Bobr. Vypráví příběh Waltera, který trpí těžkou depresí. Kvůli ní přijde o práci, rodinu a možná by přišel i o život, kdyby nepotkal Pana Bobra – maňáska, do nějž projektuje část své osobnosti. Tím začíná nový Walterův život, zdá se, že lepší. Ale na jak dlouho?

Novinka Jodie Fosterové není dokonalým filmem, ani geniální osobní výpovědí. Přesto si nezaslouží pověst propadáku, k níž jej odsoudil negativní postoj světa vůči Melu Gibsonovi (mimochodem taktéž držiteli dvou Oskarů za Statečné srdce). Je poctivým psychologickým dramatem, který sází především na propracovanou a reálnou psychologii postav a jejich osudy. A právě v tomto Pan Bobr válcuje většinu konkurence s velkým náskokem. Byť výchozí situace vypadá možná trochu nadsazeně, je až příliš skutečná.

Mel Gibson se s komplikovaným zadáním psychicky narušeného jedince doslova popral bravurně. Po dlouhé době nehrál jedním dvěma pohledy, jež po něm vyžadovaly akční snímky, ale sáhl do bohatého arzenálu dramatického herectví. Vyplatilo se a právě jeho kreace je hlavním lákadlem filmu (o to smutněji vyznívá aktuální osud talentovaného herce i celého filmu).

Loni se velké pozornosti těšilo zcela nesmyslné drama Děcka jsou v pohodě, typově podobný jen okořeněný homosexuální tematikou (a proto odsouzen k úspěchu). Pan Bobr je ve všech ohledech lepší, smysluplnější a reálější. Bohužel byl od počátku odsouzen k prohře.

Pan Bobr (drama, USA, 91 minut)

Režie: Jodie Fosterová Hrají: Mel Gibson, Jodie Fosterová, Anton Yelchin
Na DVD od listopadu 2011
Hodnocení: 70 %