Petr Čtvrtníček dnes uvede zpěvohru President vykuřpytel

Petr Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček

Premiéra "hrdé zpěvohry" President vykuřpytel, která se dnes večer koná v pražském Divadle Na zábradlí, není podle populárního showmana Petra Čtvrtníčka reakcí na pochod homosexuálů, jímž vyvrcholí festival sexuálních menšin Prague Pride.

„Bude ovšem takovou hezkou tečkou za tímto pochodem. Věřím, že kluci, kteří budou pochodem ucaprtaní, se večer určitě přijdou rádi do divadla podívat,“ řekl dnes Čtvrtníček. Podle něj datum premiéry zkrátka na tento den vyšlo, i když budou uvedeny jen fragmenty té hry. „V polovině 19. století jí hrál spolek Pražských koželuhů a hájů, obsazena byla zhruba čtyřiceti lidmi. Vzhledem k tomu, že jsou dovolené, nás tam bude spolu s muzikanty skoro třicet,“ dodal Čtvrtníček.

Na jevišti se podle něj objeví členové orchestru Buzerant Divadla Na zábradlí, vystoupí skupiny Lidé, Komorous, Presumce či duo Evald a Vašek. „Kromě titulní árie President vykuřpytel zazní například v původní podobě sborová píseň Hájku Háječku a dále hity Balíček šprcek, Hnědá je dobrá a Hvězdy nad farou,“ řekl dále Čtvrtníček.

Byl to právě Klausův vicekancléř Petr Hájek, který odstartoval debatu o pochodu homosexuálů v Praze. Čtyřprocentní menšinu označil za devianty. Vicekancléř za tyto výroky sklidil vlnu kritiky, ale prezident se ho zastal. Za homosexuály se naopak postavil například pražský primátor Bohuslav Svoboda, který jejich akci dokonce zaštítil.

Hra je podle Čtvrtníčka přímo ze života pražských koželuhů, kteří prý vyráběli z ovčí či oslí kůže pytlíky na tabák, které se vykuřovaly. „Cechovní hrdost vždy velela mít svého šéfa - a tomu se říkalo prezident vykuřpytel,“ vysvětlil. Představení je také romantickou žertovnou zpěvohru, s jejímiž reprízami počítá. „Bude to zkrátka fajn večer,“ uzavřel.