Petr Marek se vysmívá modernímu světu

Skupina lidí, která se na základě společné životní peripetie dá náhodně dohromady na internetu, se na prvním společném víkendu pokusí založit občanské sdružení. Dobře míněná snaha se však brzy zvrhne v prázdné tlachání a osobní nevraživost

Skupina lidí, která se na základě společné životní peripetie dá náhodně dohromady na internetu, se na prvním společném víkendu pokusí založit občanské sdružení. Dobře míněná snaha se však brzy zvrhne v prázdné tlachání a osobní nevraživost Zdroj: Artcam

Je třeba zbystřit. Po letech tápání a bezradnosti českých filmařů, jak pojmenovat současný svět, se tu konečně začala rodit díla, která přesně vystihují podstatné věci, nejsou hloupá a prozrazují svérázný pozorovací talent tvůrců. Za první dvě vlaštovky (zatím nemůžeme psát vlny) můžeme označit filmy Roberta Sedláčka Největší z Čechů a Muži v říji.

Hozenou rukavici nyní zdvihá i novinka Petr Marka Nic proti ničemu, která se trefně pošklebuje absurditě a vyprázdněnosti moderního života, včetně tolik vzývaných sociálních sítí.

Skupina lidí, kteří se na základě společné životní peripetie (adoptované děti) dá náhodně dohromady na internetu, se na prvním společném víkendu pokusí založit občanské sdružení. Dobře míněná snaha se však brzy zvrhne v prázdné tlachání, osobní nevraživost a bezradnost lidí, kteří jsou sice papírově dospělí, uvnitř však stále zůstávají frustrovanými dětmi.

Marek přesně vystihuje nesmyslnost současných lidských vztahů a neschopnost běžné komunikace: za „přítele“ je považován ten, kdo se s vámi přihlásí do společného chatu nebo na vaši stránku na Facebooku. Každý se může vyjadřovat ke všemu, každý si osobuje právo mluvit do všeho, každé rozhodnutí je podrobováno tyranii souhlasu většiny. Tak dochází k absurdním situacím, kdy si kupříkladu ve filmu skupina, která chce pomáhat dětem, odhlasuje, že jí nevadí členství pedofila.

Škoda rozplizného a poněkud bezradného závěru. I tak má česká kinematografie vedle Největšího z Čechů v ruce další zajímavý film, který se vysmívá plytkosti a hlouposti, a na rozdíl od nepovedených Zoufalců se obrací k reálnému životu dnešních zmatených třicátníků. Jméno Petr Marek bude dobré si zapamatovat.

Nic proti ničemu

(komedie, Česko, 98 minut)
Režie: Petr Marek
Hrají: Johana Švarcová, Marta Pilařová, Marian Moštík
Předpremiéra na MFF KV
V českých kinech od 28. července
Hodnocení: 60 %