Potterovo finále zlomilo český kasovní rekord

Harry Potter

Harry Potter

Premiéra nejočekávanějšího snímku letošního léta, závěru série o Harrym Potterovi, přepisovala české historické tabulky. Během premiérového víkendu jej podle údajů Unie filmových distributorů v kinech zhlédlo celkem 230 856 diváků, kteří za vstupenky utratili 34,9 milionu korun.

Tím se poslednímu Potterovi podařilo sice překonat rekord v tržbách během premiérového víkendu, který s částkou 30,4 milionu korun držel předchozí díl stejné série. Nicméně počet diváků je o 18 tisíc nižší než v případě filmu Harry Potter a Relikvie smrti – část 1.

Nic na tom nezměnil ani celkový počet projekcí. Nejnovější potterovský snímek byl během víkendu uváděn celkem 1787krát, což je nejvíce v historii. Jeho předchůdce ve stejném období jen 1356krát. Naopak na rekordních tržbách se pozitivně odrazil zvyšující se poměr dražších trojrozměrných projekcí.

Snímek Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 zažívá ještě výraznější úspěch ve světě. Na klíčovém americkém trhu si po premiérovém víkendu připsal rekordní sumu 168,6 milionu dolarů, čímž překonal dosavadního držitele nejvyšších premiérových tržeb Temného rytíře o více než 10 milionů dolarů. Podle údajů specializovaného serveru boxofficemojo.com pak po celém světě od čtvrtka do neděle utržil také rekordní částku 475,6 milionu dolarů. Tím se stal nejrychleji vydělávajícím snímkem vůbec, protože žádnému filmu v historii se hranice 500 milionů dolarů celosvětových tržeb nepřiblížil tak rychle. Zástupci Warner Bros. odhadují, že poslední díl Harryho Pottera se stane nejvýdělečnějším filmem jejich studia.

Tabulka návštěvnosti Harryho Pottera v kiněTabulka návštěvnosti Harryho Pottera v kině