Praha konečně uvidí špičkové fotografie Andrease Feiningera

Andreas Feininger: That´s Photography

Andreas Feininger: That´s Photography Zdroj: ghmp

Fotoreportéři časopisu Life jsou ochotni udělat pro dobrou fotografii téměř cokoli. Tímto motivem se dokonce řídil Alfred Hitchcock ve svém filmu Okno do dvora, v němž fotograf Jeff Jeffriese (James Steward) skočí přímo do automobilové dráhy, aby živě zachytil akci a drama závodů.

Slavný fotograf Andreas Feininger, který v časopisu Life působil téměř dvacet let a zařadil se mezi zásadní fotografy jako Robert Capa nebo Alfred Eisenstaedt, takové riziko podstupovat nemusel. Věnoval se především fotografování přírody, architektury, městskému životu a jejich vzájemnému kontrastu, jejž mezi sebou vytvářejí.

Jeho další vášní byla makrofotografie opět zejména přírodních jevů. Autor makrofotografii používal velmi působivě, dokázal kraví obratel nebo zbytek mušle nainstalovat tak, že působí jako velkolepé sochařské dílo. O jeho mistrovství se mohou přesvědčit návštěvníci výstavy That’s Photography v Domě u Kamenného zvonu.

Andreas Feininger: That´s PhotographyAndreas Feininger: That´s Photography

Později významný tvůrce Andreas Feininger vyrůstal v umělecké rodině, jeho otec byl malíř a sám Feininger vystudoval architekturu. Chvíli pracoval u významného architekta Le Corbusiera (návrh urbanistického konceptu města Zlín). V architektuře se mu však moc nedařilo, tak dále rozvíjel své zkušenosti s fotografií. Již ve třicátých letech vytvářel rozdílné techniky zpracování pozitivu – solarizace, basreliéf, retikulace.

Fotograf měl velký cit pro vystižení okamžiku, pracoval často s velmi ostrým světlem, které využíval ve svůj prospěch. Dokumentoval běžný život v Americe, rád se v noci toulal ulicemi New Yorku a nacházel nová místa. Zabývá se kupříkladu rozvojem dopravy ve městě. Snímá slavnou Pátou avenue, jež je doslova přeplněna lidmi i auty v dopravní špičce i v době oběda. Dále se zabývá všudypřítomnou reklamou v New Yorku, slumy v Chicagu či přelidněnou pláží na Coney Islandu.

Andreas Feininger: That´s PhotographyAndreas Feininger: That´s Photography | ghmp

Koncept výstavy That’s Photography vytvořil Karel Srp. Instalace je velmi tvůrčí a hravá, ihned při vstupu do expozice diváky nečeká dlouhý životopis autora, ale krátké anotace na zdi doplněné fotografiemi. K vidění jsou i fotoaparáty, s nimiž autor pracoval, a několik výtisků časopisu Life. U Kamenného zvonu máte skvělou možnost, jak poznat jednu z důležitých kapitol dějin fotografie.

Andreas Feininger: That´s PhotographyAndreas Feininger: That´s Photography | ghmp

Andreas Feininger: That’s Photography

Dům U Kamenného zvonu
Výstava trvá do 23. října
Hodnocení: 100 %