Projekt 100 zahájí v Praze muzikálem West side story

West side story

West side story

(VIDEO) V pražském kině Lucerna ve čtvrtek 12. ledna odstartuje Projekt 100 (P100), který bude pravidelně do českých kin uvádět klasické filmy. Akci zahájí legendární muzikál West Side Story z roku 1961. Projekt 100 bude mít také letos poprvé jinou podobu, než doposud. Píše o tom agentura Mediafax.

„Opouštíme podobu dosavadní kolekce ve prospěch jednotlivých premiér, jimž je možno věnovat větší propagační pozornost a učinit z jejich uvedení 'filmovou událost',“ uvedla Iva Hejlíčková, programová ředitelka Asociace českých filmových klubů.

V lednu se divákům představí americká klasika v zastoupení muzikálu West Side Story, který v roce 1961 zrežírovali Jerome Robbins a Robert Wise. Film získal deset Oscarů. „Romea a Julii jsem viděla v nespočetných verzích ve filmu i na divadle, dodnes si ale pamatuji, jak mě zasáhla choreografie, ta zvláštní směs baletu, akrobacie a jazzu, a jak mě dojaly úžasné melodie – Tonight, America, I Feel Pretty,“ dodala Hejlíčková.

Trailer k filmu West side story

Na březen se mohou zájemci těšit na evropskou klasiku, ve snímku z roku 1992 Bohémský život ji představí známý finský režisér Aki Käurismaki.

V květnu bude v rámci projektu k vidění Trainspotting od Dannyho Boyla a v červenci česká klasika v podání Věry Chytilové a jejích Sedmikrásek.

Projekt 100 vznikl v roce 1995, kdy podle webu neexistoval trh s DVD nosiči, prakticky nikdo nestahoval filmy z internetu a diváci lačnili po klasických a artových filmech. Vloni ale tvůrci zjistili, že na tyto filmy chodí příliš málo lidí, a tak předělali projekt do několika oddělených promítání.