Recenze knihy: Američané stále umí detektivky dobře

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mary Higgins Clarková je v Česku známá především jako spisovatelka detektivek, ale Povídky z Manhattanu ukazují, že je také schopnou editorkou povídkových sborníků. Povídky z Manhattanu byly přitom uspořádány jako dárek k sedmdesátému výročí organizace sdružující autory kriminálních příběhů Mystery Writers of America, která vznikla právě na Manhattanu.

 Clarková za tím účelem oslovila šestnáct spisovatelů, z nichž nejznámější jsou kromě editorky samotné především Jeffery Deaver a Lee Child, který pro antologii napsal nový příběh Jacka Reachera, jenž se před lety dočkal i filmového zpracování s Tomem Cruisem.

Každý z autorů si vybral jednu lokaci na Manhattanu, do níž svou povídku zasadil. Všechny disponují jedinečnou atmosférou popsanou přitom jen na několika málo stránkách. Dalším motivem je návrat do minulosti – ať už do poválečného období (Převleky) nebo do sedmdesátých let (Já a Mikey). Právě tyto texty dodávají antologii na mnohem větší přitažlivosti. Jako kdyby spisovatelé chtěli složit hold starým časům, s nimiž je Manhattan, a především detektivní žánr tak často spojován.

I přes zdánlivou monotónnost panuje v celé antologii velká rozmanitost, protože každý z respondentů k žánru přistupuje jiným způsobem. Nikdy se proto nelze dočkat klasického scénáře o tom, jak policie vyšetřuje zločin. Povídky z Manhattanu jsou tak nejen kvalitní a nadprůměrnou antologií, ale také důkazem, že Američané ještě stále detektivní žánr psát umějí.

Povídky z Manhattanu
Vydalo: Nakladatelství Motto
Editorka: Mary Higgins Clarková
Překlad: Eva Hauserová
Hodnocení: 90 %