Red Hot Chili Peppers se v Praze představili s novým kytaristou

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers Zdroj: ctk

Především skladby z loni vydané novinky I'm With You přijeli v pondělí do Prahy představit stárnoucí američtí rockeři z Red Hot Chili Peppers. Publikum v téměř zaplněné Synot Tip Areně ve vršovickém Edenu ovšem kalifornská kapela potěšila i řadou prověřených hitů, které nasbírala během své bezmála třicetileté kariéry.

Novou krev do žil souboru, jemuž ani léta neubrala na popularitě, nalil dvaatřicetiletý kytarista Josh Klinghoffer. S trojicí jeho původních členů se očividně dobře sžil, ostatně ne nadarmo si ho jako svého dobře známého kytarového technika kapela vybrala jako nástupce bývalého kytaristy Johna Fruscianteho.

Nováček hudebně plul na stejné vlně jako jeho téměř o dvě dlouhá desetiletí starší spoluhráči - baskytarista Flea a bubeník Chad Smith i zpěvák Anthony Kiedis. Pódiová prezentace souboru však tentokrát příliš nepřipomínala nezadržitelnou explozi energie známou z jeho předchozí pražské zastávky před šesti lety - možná i proto, že Klinghoffer kvůli nedávnému zranění strávil večer vsedě na židličce.

Red Hot Chili Peppers své vystoupení zahájili písničkou Monarchy of Roses z nového alba. Kiedis, jehož tvář zdobil knírek bezmála východoněmeckých kvalit a hlavu baseballová čepička, na scénu nastoupil obřadně ve smokingu. Odložil jej však již po první skladbě při baskytarové exhibici jeho kolegy Fley. Po půlhodině si sundal i bílé tričko, snad aby divačky ocenily jeho svaly i potetované ruce.

Kromě řady skladeb z nového alba muzikanti za doprovodu propracované, ale nijak přehnaně výpravné videoprojekce promítané za jejich zády a nad jejich hlavami, zahráli své největší hity jako Californication, Under the Bridge, Goodbye Hooray i finálovou By the Way.

Když v pekle pršelo

Komunikaci s publikem tentokrát v prostojích mezi písničkami obstaral Flea, který se oproti minulému pražskému vystoupení kapely výrazně zklidnil. Na zábavný taneček ve slipech, který nabídl tehdy, letos posluchači bohužel museli zapomenout.

I přesto si spokojené publikum nakonec vytleskalo přídavky, dvouhodinové vystoupení uzavřela písnička Give It Away.