Romantická komedie pro velkoměstskou generaci

Pár nového tisíciletí.
Justinu Timberlakovi a Mile
Kunisové to spolu sluší a funguje.
Základ každé dobré romantiky

Pár nového tisíciletí. Justinu Timberlakovi a Mile Kunisové to spolu sluší a funguje. Základ každé dobré romantiky Zdroj: falcon

V zimě se k nám do kin dostalo Hlavně nezávazně, na jaře Láska a jiné závislosti a teď na podzim Kamarád taky rád. Všechny tyto americké romantické komedie použily jako hlavní zápletku dvojici, která se nechce vázat, a tak fakt, že se milují, hrdinové poznávají přes sexuální vztah.

Zatímco v Hlavně nezávazně z toho vyšla průměrná vulgarita, z Lásky satira zkřížená s dojákem, Kamarád taky rád své téma konečně zvládl jako uspokojující romantickou komedii. Sice nezaujme obehraným příběhem, zato tím, jak moc dokáže být současná.

Celý film se žene v hektickém tempu života lidí z velkoměsta využívajících všech technologií, sociálních sítí a aplikací, co existují. Než si divák zvykne, rychlost výměny poměrně duchaplných hlášek může zahltit jeho procesory vnímání zaseknuté ještě na pointě posledního vtipu o Georgi Clooneym. Popkulturními odkazy se tu nešetří a nedostatečné české titulky je nestíhají.

Emancipovanější hrdinka ztělesněná energickou Milou Kunisovou je upovídaná, cool, zdánlivě cynická odbornice na přesvědčování lidí, že by měli změnit práci. Partnera hraje šarmantní Justin Timberlake, dokonale metrosexuálně upravený, že se ho jeho kolega z práce stále ptá, zda opravdu není gay. Tito krásní mladí úspěšní lidé spolu k sobě ladí tolik, že někteří novináři na tom postavili teorii, že spolu herci chodí i ve skutečnosti.

Překážku ve vztahu jejich postav opět zajišťuje strach z emocionálních závazků, který tady prožívá hlavně on.

A konečně Kamarád taky rád je romantická komedie, která na jedné straně nakonec dodržuje všechna nutná klišé a očekávání, na té druhé si žánr stále ironicky dobírá. Nejviditelněji ve scéně, kdy kamarádi sledují přemrštěně sentimentální limonádu s Jasonem Segelem s velkolepým vyznáním lásky na hlavním nádraží.

Mírně přehlcený Kamarád jinak není zrovna úplně vyvážený film. Ale funguje skvěle jako romantická komedie pro generaci, která pohádkám o lásce už nevěří, přesto je pořád chce slyšet.

Kamarád taky rád

(komedie, USA, 109 minut)
Režie: Will Gluck
Hrají: Mila Kunisová, Justin Timberlake, Patricia Clarksonová, Richard Jenkins
Premiéra: 29. září
Hodnocení: 60 %

Autorka je spolupracovnicí redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.