Slováci sympaticky oživují nesmrtelné literární legendy

Nesmrtelní

Nesmrtelní Zdroj: CT

Zdá se, že tvůrčí krize nezasahuje jen české televizní scenáristy, ale i ty u našich východních sousedů. Zatímco u nás se to ale řeší točením příšerných seriálů (Cukrárna, Poste restante), Slovenská televize přišla s mnohem příjemnějším nápadem – sérií televizních filmů Nesmrtelní, kterou Česká televize začala vysílat minulý týden.

Podtitul série Inspirace v minulosti – příběhy ze současnosti je zcela přesný. Tvůrci vzali několik přeslavných literárních děl, vypreparovali z nich příběhové kostry, veškeré dobové svalstvo zahodili a nahradili je ryze dnešními motivy a často i zápletkami. Někdy to funguje trochu křečovitě, ale většinou je výsledek alespoň po scenáristické stránce takřka bravurní. Platí to především pro úvodní snímek Hon na legendu (odvysílán minulé úterý), který vychází ze slavného Molierova Dona Juana.

V centru dění je typická dnešní celebrita. Úspěšný herec, který musí hrát pro bulvár záletníka, aby se o něm psalo a on si mohl říkat o vysoké honoráře. Postupem času se ale herci rozpadá skutečný osobní život a ztrácí vše, na čem mu kdy záleželo. Podobné převedení klasiky do dneška již není pouhou znouze ctností, lze je označit za tvůrčí a nápadité. Ústřední postavu novodobého Don Juana báječně ztělesnil Maroš Kramár (na snímku), a především jeho výkon stojí za zhlédnutí. Horší je to s režií, a hlavně hrubě nepovedenou prací s hudebním doprovodem, který jen ruší a odhání od skvěle vykresleného pádu člověka.

I další díly volné série by divák milující televizní zábavu neměl propásnout. Ať už je to Náramok vycházející z Lermontovovy Maškarády, v níž si zahrál Jiří Langmajer, či vizuálně podivný (ale na středoevropskou televizní produkci nevídaně nápaditý) Projekt Alfa, neboli futuristická verze Doktora Jekylla a pana Hyda. Režie obecně bývá ve všech dílech trochu problém, ale síla jednotlivých příběhů prověřených věky je natolik veliká, že kosmetické vady lze hravě přehlédnout.

Nesmrtelní (drama, Slovensko, 10 dílů)

Režie: Různí tvůrci
Hrají: Jiří Langmajer, Milan Kňažko, Miroslav Noga, Maroš Kramár
Vysílá Česká televize každé úterý
Hodnocení: 60 %