Světové kinosály zažily rekordní léto

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Warner Bros

Krize nekrize, zábavní průmysl nestrádá – právě naopak, což dokazují i výsledky takzvané letní sezony ve světových kinech. Ta skončila během uplynulého víkendu (Labour Day Weekend) a přinesla hned dva rekordy. Podle údajů magazínu Hollywood Reporter a serveru Boxofficemojo.com světové kinosály během léta vykázaly hrubé tržby z prodeje vstupenek 8,2 miliardy dolarů, což oproti minulému roku představuje razantní růst o 41 procent (loňské léto se prodalo vstupenek za 5,8 miliardy dolarů).

Klíčový americký trh pak rostl méně, přesto bylo letošní léto nejvýnosnější vůbec. Hrubé tržby se vyšplhaly ke 4,4 miliardy dolarů, zatímco dosavadní rekord z roku 2009 měl hodnotu 4,33 miliardy. Podle Hollywood Reporteru stojí za skvělým globálním výsledkem především markantní růst čínského, ruského a brazilského trhu. Právě tam dochází ke zvyšování počtu 3D kinosálů, díky čemuž se výrazně zvyšuje i průměrná cena vstupenky.

Na tom vydělaly letošní největší hity a členové prestižního miliardářského klubu, poslední Harry Potter, třetí díl Transformerů a čtvrtí Piráti z Karibiku, všechny uváděné ve 3D. Americký trh pak znovu zaznamenal paradoxní situaci, kterou už zná z posledních let. Hrubé tržby sice stále mírně rostou, ale kinosály čelí odlivu diváků. Podle Hollywood Reporteru celková návštěvnost během letní sezony meziročně klesla o jedno procento.

Nejvýrazněji se to dotklo tradičně úspěšných animovaných velkofilmů. Ty sice globálně nedopadly nejhůře, ale doma se jim nedařilo.

Platí to pro pokračování Kung Fu Pandy (164,8 milionu dolarů v amerických kinech) a také pro Auta 2 společnosti Pixar patřící do konglomerátu Walt Disney (189,1 milionu dolarů).

Pokořily miliarduPokořily miliardu | bontonfilm, falcon, warner bros

Propadáky léta

» Kovbojové a vetřelci (Studio: Universal) Producent Steven Spielberg neohlídal rozpočet 163 milionů dolarů a má na triku propadák roku s tržbami 146 milionů dolarů
» Green Lantern (Studio: Warner Bros.) Sázka na komiksovou adaptaci a vysoký rozpočet (200 milionů dolarů) Warner Bros. letos nevyšla. Green Lantern není Batman, ale se světovými tržbami 214 milionů dolarů průšvih. Pokračování ale bude.