Trochu jiná svatební komedie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kinobank

Kristen Wiigová se v Americe proslavila jako členka komického týmu Saturday Night Live a její fanoušci už pár let měli pocit, že by si tahle expertka na karikování narcismu zasloužila pořádnou filmovou příležitost. A stalo se tak v romantické komedii Ženy sobě, kterou napsala před lety s kamarádkou Annie Mumolovou a jíž dal vzniknout výrazný producent Judd Apatow, což je na výsledku hodně poznat.

Apatowovy romantické komedie žánr zaměřený spíš na ženské publikum otvíraly i pro muže, tím že rozuměly víc mužským postavám a k tomu se prohýbaly humorem, který by se musel v televizi před desátou hodinou večer vypípávat. Ženy sobě jsou apatowská komedie pro ženy. Mužští hrdinové jsou zredukovaní na dva typy (jeden sladký a hodný, druhý radostně slizký, sobecký). Polovina ženských postav je také zredukována na typy vyjadřující různé druhy nespokojenosti s manželským životem.

Tři hlavní postavy jsou naopak ženy vykreslené s přesvědčivostí na žánr až nebývalou, a v případě dvou družiček, které se začnou přetahovat o přízeň nevěsty, i s neobvyklou vrstvou zoufalství a nedostatku sebevědomí. Hlavní hrdinka Annie to své ztratila postupem času, kdy se jí hroutily sny a jejich místo zaplnil sebelítostný pocit, že zklamala, a proto už ani nemá cenu se dál snažit. Tento názor jí ostatní v průběhu filmu nepřekvapivě vyvrátí, i když až po sérii rádoby humorných společensky katastrofálních zážitků, od nichž v komedii většinou vede cesta jenom nahoru.

A Annie žije ve světě komedie, konkrétně apatowské, takže se nevyhne ani neblahým a nechutným následkům prudké otravy jídlem, rozhovorům o sexu, hysterickým výlevům na veřejnosti a podobně. Režisér Paul Feig má naštěstí cit pro to, kdy přesně by takové záběry měly skončit, a díky němu film nepůsobí tak vulgárně, jak by mohl.

Ženy sobě

(komedie, USA, 125 minut)
Režie: Paul Feig
Hrají: Kristen Wiigová, Rose Byrneové, Maya Rudolphová
Premiéra: 7. července
Hodnocení: 60 %

Autorka je spolupracovnicí redakce