Tryzna: Pokorné loučení se sandmanovským cyklem

Sandman

Sandman Zdroj: Repro E15

Smuteční slavnost u příležitosti rozloučení se s pánem snů Sandmanem symbolicky zakončuje stejnojmennou slavnou komiksovou sérii. Poslední kniha případně pojmenovaná Tryzna je loučením podle všech náležitostí: důstojné, melancholické, smířené a především prosté. Přesně jaké být musí.

Deset let po vydání prvního dílu v českém překladu mistrovská sága Sandman taktéž desátým dílem končí. Její originální sešity z let 1989-96 ukázaly širokému západnímu publiku atmosférickou a příběhovou sílu komiksů a podobně převratně zapůsobila i na domácí čtenářskou obec. Byla prvním komiksem recenzovaným v tuzemských novinách a magazínech a stala se vlajkovou lodí nové éry, která učinila z komiksu vyhledávané čtení pro náročné.

Celý sandmanovský koncept zůstává živým a originálním dodnes, protože je metačetbou o samotném čtení, k čemuž využívá základy všech příběhů – spletitou, prastarou strukturu mýtů. Mytologické vyprávění je zároveň aktivním činitelem v samotném ději celé série, která pojednává o světě snů a snění a jeho vládci Sandmanovi.

 

A také o dalších mytických říších, které naše imaginace kdy stvořila, bozích, starých silách, nočních můrách a démonech a samozřejmě o lidech a zemi sklonku 20. století. Scenárista a autor Neil Gaiman totiž vypráví nejen o síle starých příběhů, ale stejně tak o lidech a moci jejich imaginace, což přesvědčivě dokládá strhujícími novými mýty své vlastní obraznosti.

Starší knihy série jsou především o čiré rozkoši i uhrančivém děsu z příběhů a představivosti. A také přesvědčivou „obhajobou“ jinakosti a vidění světa, které nestojí na čistě materiálním vnímání skutečnosti a z něj plynoucí snahy se touto realitou pouze prožít a přežít ji. V minulých dílech se obyčejní i neobyčejní lidé – neumírající poutníci, staří superhrdinové a umělci – museli vyrovnat s mocnostmi, které neúprosně mění naše životy. A ty pak byly samy nuceny poslechnout zákonů ještě starších a zaplatit definitivní cenu.

Tryzna už má ale jiné cíle. Pocity úžasu z neuvěřitelných imaginačních obrazů, nezvyklého a nepoznaného se tu dostavují jen krátce. Silné osudy těch, kdo se postavili svým omezením, tu už nehrají roli.

Tento příběh je o smíření se s koncem a o průběhu tohoto smiřování. Nevyvolává zázraky, „jen“ zúročuje všechny emoce a vzpomínky, které čtenář v průběhu let navázal s postavami celé ságy. A v osobě stárnoucího Williama Shakespeara píšícího svou poslední hru je zároveň i Gaimanovým rozloučením. Nelehkým, jak to v životě bývá, ale opravdovým a definitivním.

***
Gaiman, Zulli, Muth, Vess: Sandman 10 – Tryzna Nakladatelství: Crew, 2012 Překlad: Viktor Janiš Hodnocení: 80 %