Urbanová povýšila Ostravu na hlavní město světové opery

Eva Urbanová

Eva Urbanová Zdroj: Narodni divadlo moravskoslezske

Do pátku 13. ledna čekala Eva Urbanová, ve světě uznávaná jako zásadní představitelka Janáčkových operních postav, na svou premiéru v roli Emilie Marty, hlavní postavy opery Leoše Janáčka Věc Makropulos. Čekání se ale vyplatilo. Po odeznění posledního tónu koncertního provedení opery v ostravském Divadle Antonína Dvořáka nadšené publikum aplaudovalo vstoje deset minut, protože se stalo svědkem světové události.

Mimořádný zážitek dopředu slibovalo samotné obsazení a osobnost dirigenta. Co jméno, to hvězda výrazně spjatá s Janáčkovou tvorbou. V hlavní tenorové roli Alberta Gregora vystoupil Aleš Briscein, stálý host Národního divadla v Praze a řady evropských operních scén (Salcburk, Paříž). Advokáta dr. Kolenatého ztvárnil slovenský basista Peter Mikuláš, sólista Slovenského národního divadla, jenž se v této roli před několika lety představil v Metropolitní opeře v New Yorku. Roli barona Jaroslava Pruse nastudoval sólista pražského Národního divadla a trojnásobný držitel Ceny Thálie Ivan Kusnjer.

Dirigent Robert Jindra vedením orchestru dokázal potvrdit Janáčkovu genialitu, s níž autor vepsal do samotné hudby vnitřní pocity jednajících postav i napětí celého příběhu původně z pera Karla Čapka. Jindrovo důsledné využívání celé dynamické škály zvuku orchestru spojené s důrazem na emocionální obsah všech nástrojových i pěveckých partů, kongeniálně souzní s předlohou.

Na světovou úroveň však ostravský operní koncert povyšuje hlavně výkon Evy Urbanové. Nádhera barvy hlasu, rozsah, intonační jistota a schopnost vtělit vnitřní prožitek do úžasných pianissim ve výškách, až rockové výbuchy vášně, radosti stejně jako nezměrného smutku a lidského neštěstí. To vše dohromady zcela jistě brzy přinese nabídky k hostování v této roli na předních mezinárodních operních scénách. Urbanová totiž mistrovsky vyjádřila duši slavné zpěvačky Emilie Marty, která žije již 337 let a dokonale zná všechny radosti a strasti života. Je cynická a zároveň touží po lásce, smyslu a životním naplnění.
Lze jen litovat, že ostravská Věc Makropulos s Evou Urbanovou bude provedena již jen pouze dvakrát. Posluchači Českého rozhlasu mají možnost být účastníky přímého přenosu večer 21. ledna, třetí a poslední repríza je na programu 26. ledna.

Leoš Janáček: Věc Makropulos

Opera Národního divadla moravskoslezského v Ostravě – Divadlo Antonína Dvořáka

Dirigent: Robert Jindra
Vystupují: Eva Urbanová, Ivan Kusnjer, Aleš Briscein, Peter Mikuláš
Premiéra: 13. ledna
Hodnocení: 100 %

Autor je spolupracovníkem redakce