V Cannes budou soutěžit dva české krátké filmy

z filmu Tambylles

z filmu Tambylles

Mezinárodní filmový festival v Cannes uvede v soutěžních sekcích dva české krátké filmy Tambylles a Tramvaj a na filmovém trhu promítne čtyři celovečerní snímky včetně filmu Čtyři slunce Bohdana Slámy. Představí je tam České filmové centrum (ČFC), které je oficiálním zástupcem české kinematografie. Informovala o tom zástupkyně centra Daniela Hurábová.

Prestižní filmová přehlídka se uskuteční od 16. do 27. května, česko-slovenský pavilon, v němž se už několik let prezentují kinematografie obou zemí, bude otevřen 18. května.

Česko bude v oficiálních sekcích zastoupeno dvěma tituly. Ve studentské soutěžní sekci Cinéfondation bude 25. května uveden absolventský snímek studenta FAMU Michala Hogenauera nazvaný Tambylles, který ČFC v rámci propagace v Cannes finančně podpořilo. Je dramatickým příběhem mladého muže s kriminální minulostí, který hledá novou životní cestu. V minulosti zde vyhrála Zuzana Špidlová s filmem Bába (2009), uvedeny tu byly i další dva filmy FAMU.

V soutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs se objeví snímek režisérky Michaely Pavlátové Tramvaj, který vznikl v produkci Negativu a francouzské společnosti Sacrebleu Productions. Sedmiminutový lehce erotický příběh o fantaziích tramvajové průvodčí bude uveden 24. a 26. května.

Na filmovém trhu budou uvedeny čtyři české filmy - Až do města Aš Ivety Grófové, Čtyři slunce Bohdana Slámy, Příliš mladá noc režiséra Olmy Omerzua a Saxána a lexikon kouzel Václava Vorlíčka.