V Česku poprvé po letech vystoupí Suede

Skupina Suede

Skupina Suede Zdroj: Liver Music

V Česku se vůbec poprvé ve své více než dvacetileté historii představí britpopová kapela Suede. Kapela, jež se proslavila hity jako The Beautiful Ones, Trash či baladou Saturday Night, vystoupí 16. listopadu ve velkém sálu pražské Lucerny. Vstupenky na stání v ceně 990 Kč budou v prodeji od 12. dubna v síti Ticketpro, uvedl Jiří Sedlák za pořádající agenturu Liver Music.

Suede stála po boku Oasis či Blur jednou z kapel, která na počátku 90. let odstartovala novou vlnu britského rocku označovanou jako „britpop“. Počátky kapely spadají do roku 1989, kdy skupinu pojmenovanou po Morrisseyho písni Suedehead založili v Londýně baskytarista Mat Osman, zpěvák Brett Anderson a jeho tehdejší přítelkyně a kytaristka Justine Frischmannová. Ta kapelu o dva roky později opustila a naopak se postupně přidali bubeník Simon Gilbert, kytarista Richard Oakes a klávesista Neil Codling, kteří s Osmanem a Andersonem tvoří současnou sestavu.

V letech 1993 až 2003 vydali Suede pět alb, z nichž komerčně nejúspěšnějším se stalo to třetí z roku 1996 nazvané Coming Up, které se dostalo na vrchol hitparád s deseti singly. Před deseti lety ale kapela oznámila rozchod. Dohromady se Suede dali o sedm let později kdy odehráli charitativní koncert v londýnské Royal Albert Hall následovaný dalšími vystoupeními, které se setkaly s pozitivním ohlasem médií. Zároveň její členové začali nahrávat nové album Bloodsports, které spatřilo světlo světa letos v březnu a které na koncertě kapela zcela jistě představí.