V Cirkusu Cirkör se žongluje s motorovými pilami

Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör Zdroj: ctk

Pouť vesmírného korábu francouzské skupiny Malabar zahájila v neděli letošní osmý ročník festivalu nového cirkusu. Od pondělí do neděle 4. září pak probíhá hlavní program, jehož nejočekávanějším hostem je švédská skupina Cirkus Cirkör a její produkce nazvaná Wear It Like a Crown.

„Nevím, odkud strach přichází / Proč se bojím, že někoho ztratím / Nikdy jsem se nebála, že budu sama / A teď se nejvíc bojím, že budu…“ zpívá zpěvačka Rebekka Karijord v titulní písni performance. Švédi přivezli, co od nového cirkusu bez zvířat diváci očekávají především. Mistrovství v oborech žonglování a akrobacie, jež propojují bizarní, vesměs komediální postavy do kompaktního tvaru.

Žongluje se s klobouky, židlemi nebo dokonce ručními motorovými pilami, chodí se po kovových střepech, hází se noži na otáčející se terč s krásnou divačkou, padá se střemhlav dolů po vysoké tyči a komunikuje se s diváky jasnými a srozumitelnými vtipy. Potud je švédská produkce vysoce profesionální a atraktivní. Pokud se však na ni začneme dívat prizmatem divadla, tedy tím, čím je nový cirkus především, budeme trochu zklamaní. Wear It Like a Crown je spíše nová revue či novodobý kabaret přenesený pod velké cirkusové šapitó.

Cirkusu CirkörCirkusu Cirkör | letni letna

Důležitá jsou především samotná čísla, jež se performeři snaží ukázat co nejefektněji. Očekávají, ba přímo vyžadují divákův úžas a následný potlesk. Chybí divadelní rafinovanost, jemnost, citovost.
Na začátku hlavní postava popisně seznamuje diváky se svým záměrem odlišit dvě mozkové hemisféry – citovou a rozumovou. Od toho se pak odvíjejí jednotlivé výstupy.

„Dva kroky dopředu, tři zpět…“ pokračuje titulní píseň populární švédské zpěvačky. Z pohledu nového cirkusu a jeho poetiky, založené na akrobatickém a fyzickém ve spojení s básnivým a fantazijním, nabízejí Švédové ale spíš tři kroky dopředu a dva zpět.Švédský soubor Cirkus Cirkör patří údajně k tomu nejlepšímu, co současný nový cirkus v Evropě nabízí. Může být. Musíme si však uvědomit, že existují nejméně dva různé proudy této umělecké disciplíny.

Švédové se vydali tou, kterou nejvýrazněji prošlapal i u nás známý kanadský soubor Cirque du Soleil. Divákovi nabízejí především efektní akrobatickou a žonglérskou show. Čechům to mohlo trochu připomenout dávnou Revui z bedny, jíž se proslavila Laterna magika. Ostatně výtvarnou estetikou a epickým humorem tak trochu retro Wear It Like a Crown opravdu bylo.

Cirkus Cirkör: Wear It Like a Crown

Letní Letná 2011Česká premiéra: 22. srpna (k vidění až do 4. září)
Hodnocení: 60 %

Autor je redaktorem Divadelních novin Praha