Woody Allen, průvodce krásami Paříže a nostalgie

Romantika napříč časem.
Paříž je krásná vždy,
americký spisovatel (Owen
Wilson) ji ale nejvíc miluje
v noci a ve dvacátých letech

Romantika napříč časem. Paříž je krásná vždy, americký spisovatel (Owen Wilson) ji ale nejvíc miluje v noci a ve dvacátých letech Zdroj: Bioscop

Co se říká o Paříži? Že je to město lásky, krásy, umění a slavné minulosti. Woody Allen na těchto stereotypech nehodlá vůbec nic měnit. Metropole nad Seinou je v jeho novince Půlnoc v Paříži romantická, krásná, plná turistického luxusu a umělců z minulosti.

A taky magická, protože do oné minulosti, konkrétně do dvacátých let minulého století, se dokáže dostat hlavní hrdina, americký scenárista s důstojnějšími literárními ambicemi, a uniknout tam sobeckému materialismu své snoubenky, přízemní až příliš očividně.

Začínající spisovatel Gil je další z řady hrdinů, které by hrál před lety sám režisér. V jeho věku jeho slavné neurotické pohyby musí už napodobovat někdo mladší, i když tentokrát Owen Wilson do role namixoval i optimální množství svého vlastního hereckého typu, naivního dětiny.

Současný Američan v Paříži pak nevěřícně zírá na své literární a hudební idoly zhmotněné v pařížské půlnoci do podoby zábavných karikatur (Hemingway vykřikuje fráze o odvaze a smrti, surrealisti mluví o nosorožcích). Pak se s klukovským nadšením do svého vysněného světa vrací, zvlášť po seznámení s půvabnou milenkou Picassa, a otázkou je, jestli tam bude moct i zůstat. Nebo jestli pochopí, že když na začátku otravný kamarád jeho snoubenky vysvětloval, co je špatného na nostalgii, měl pravdu.

Čas od času starý mistr intelektuálních komedií dokáže zase nabídnout vydatný film. Půlnoc v Paříži ale patří do té druhé kategorie, lehkých zábavných črt, duchaplných hříček a sladkých filmových zákusků, jejichž jednu hlavní a přehledně podanou myšlenku podpírá pouze množství šarmu, roztomilosti a lesku hvězd (kromě Wilsona tu hrají Marion Cotillardová, Rachel McAdamsová, Kathy Batesová nebo první dáma Francie Carla Bruniová).

Půlnoc v Paříži je okouzlující, příjemná pozvánka na výlet do Francie a rovněž jemná satira o nostalgii po starých zlatých časech, které existují jen v idylickém snu, kde nemusíte řešit, jestli už vynalezli antibiotika.

I když tu zbude čas i na zesměšňování typů amerických konzervativců, tenhle rok má ve svém filmu Woody Allen dobrou náladu, odpouštějící a shovívanou. Ne jako kdysi v působivější Purpurové růži z Káhiry, která se novince ze všech allenovek nejvíc podobá.

Půlnoc v Paříži

(komedie, USA/Španělsko 2011, 94 minut)
Režie a scénář: Woody Allen
Hrají: Owen Wilson, Marion Cotillardová, Rachel McAdamsová, Michael Sheen
Premiéra: 22. září
Hodnocení: 60 %

Autorka je spolupracovnicí redakce