Zbytečně dlouhá cesta kdysi skromného Hobita

Z filmu Hobit

Z filmu Hobit Zdroj: Warner Bros

Když před více než jedenácti lety natáčel Peter Jackson Pána prstenů, bylo to odvážné dobrodružství. Fantasy J. R. R. Tolkiena se považovalo za nezfilmovatelné. Jackson díky své vynalézavosti uspěl u diváků, kritiků i oscarové akademie. Uspěl až příliš. Když se pustil do Hobita, v podstatě prequel Pána prstenů, dovolil si uvést ho velkolepě. Jako rovnocennou trilogii, hned v podobě rozšířených verzí, jež byly v případě Pána prstenů vyhrazeny jen pro DVD a velké fanoušky.

Jenže zatímco Pán prstenů opravdu byl trilogií, Hobit vznikl jen jako dětská knížka o 250 stranách. O vcelku roztomilém putování s trpaslíky, čarodějem a jedním humorným stvořením nazývaným hobit k hoře plné zlata, z níž chtějí vyhnat draka Šmaka. První film s podtitulem Neočekávaná cesta zabírá prvních sto stran této knihy. Přesto trvá skoro tři hodiny.

Na všechno se tu tak našla spousta času. Na všechny sveřepé kukuče Thorina Pavézy, vůdce trpaslíků zakaboněného touhou dobýt zpět svůj domov. Na všechny rozpravy a dlouhé vyměňování významných pohledů. Na pomalou mluvu některých trpaslíků. Na písničky.

Jackson samozřejmě k ději přidával. Očekávatelně a příhodně propojuje nové filmy s už známými událostmi víc než jen klíčovou scénou setkání Bilba a Gluma, v níž se změní majitel Jednoho prstenu. Vše rámcuje den, v němž se starý Bilbo připravuje na svůj dlouho očekávaný dýchánek. Galadriel i Saruman se objeví na poradě o divných událostech zvěstujících vzestup zla. Někdy jdou odkazy až k hranici vykrádání. Zvlášť co se týče opakování hudebních motivů.

Pán prstenů připravil diváka o překvapení z Hobita

Jackson očekávatelně pozměnil i náladu výpravy. Ač dabing nepříliš výrazně trojrozměrné verze láká do kin i děti, dobrodružství potemnělo. Skupině jde neustále o život, většinou kvůli skřetům na vrrcích. Většinu filmu stráví trpaslíci bojem, jemuž se režisér snaží dodat epické rozměry. Jenže tak častá akce se za chvíli stane monotónní a neponechává prostor pro gradaci. Žádný z těch velkolepých bojů o život se navíc nevyrovná okamžikům, kdy v jeskyni vypoulí své zdánlivě nevinné oči schizofrenní Glum a začne si s Bilbem dávat hádanky.

Alespoň v něm plně zůstala ještě duše Pána prstenů, která na začátku září ještě i v úsměvně konzervativním Bilbovi. Také novozélandské lokace stále lákají svou krásou. Ale není to Hobit, kdo nás pozval na neočekávanou cestu. Tou už jsme s Jacksonem prošli v roce 2001. Úspěch jako by ho pak připravil o jeho kouzelnou schopnost dramatické zkratky. A o soudnost.

Hobit: Neočekávaná cesta (fantasy, Nový Zéland / USA, 166 minut) Režie: Peter Jackson Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Andy Serkis Premiéra: 13. prosince Hodnocení: 50 %