Zemřel jeden z nejslavnějších českých hudebníků Ivan Král. Bylo mu 71 let

Skladatel Ivan Král

Skladatel Ivan Král Zdroj: Anna Vacková

Skladatel Ivan Král
Skladatel Ivan Král
Skladatel Ivan Král
Ivan Král (†71)
Ivan Král (†71)
10
Fotogalerie

Zemřel rocker Ivan Král. Proslul mimo jiné jako baskytarista skupiny Patti Smith Group, hrál i s Iggym Popem nebo Davidem Bowiem. Smrt slavného muzikanta oznámil na Twitteru viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Radek Špicar, následně ji potvrdili i pořadatelé festivalu Metronome.

Jako teenager Král emigroval v roce 1966 s rodiči a bratrem do USA. Nejprve pracoval v hudebním vydavatelství Apple Records a hrál v kapelách Luger nebo Blondie. V roce 1975 se stal členem doprovodné kapely zpěvačky Patti Smith. Když se skupina o čtyři roky později rozpadla, hrál krátce s Iggym Popem. Poté se věnoval filmové hudbě, byl hudebním producentem a nahrál i několik sólových alb.

Král proslul mimo jiné jako autor hitu Dancing Barefoot. Ten se dočkal více než 70 předělávek, svou verzi nahráli například U2 nebo Pearl Jam. Magazín Rolling Stone skladbu zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

Z Králových sólových alb vydaných po sametové revoluci v Česku mělo zřejmě největší úspěch to první, Nostalgia z roku 1995 s hitem Winner Takes All. V roce 2011 vydal dvojalbum Best Of. Vedle Lucie a Langerové produkoval také desky skupin Walk-Chock-Ice, Garáž nebo Mňága a Žďorp. Spolupracoval s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým a Miro Žbirkou.

Zatím poslední Královo album Colors vyšlo v České republice předloni, předchozí Always před šesti lety. Loni před koncem roku vyšla kniha Neuvěřitelný Ivan Král, kterou spolu s ním napsal hudební novinář Honza Vedral.