Zemřel průkopník liniové malby Zděněk Sýkora

Výtvarník Zdeněk Sýkora

Výtvarník Zdeněk Sýkora

Česká výtvarná scéna přišla o svého nejdražšího žijícího autora. Ve věku 91 let zemřel malíř Zdeněk Sýkora. Jeho obrazy struktur a linií tvoří součást kolekcí prestižních domácích i světových galerií včetně pařížského Centre Pompidou, MUMOK – Stiftung Ludwig ve Vídni či Neues Museum v Norimberku.

Sýkora byl uznávaným průkopníkem užití počítače ve výtvarném umění. Vystudoval výtvarnou výchovu, deskriptivní geometrii a modelování na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde působil až do roku 1980, kdy odešel do důchodu.

Po počátečním experimentování se surrealismem a kubismem se od konce čtyřicátých let věnoval krajinomalbě. Generalizací přírodních forem dospěl k abstraktnímu výrazu a od počátku 60. let maloval kompozice založené na vztazích základních geometrických tvarů. V roce 1963 vznikla první z řady struktur – Šedá struktura. Ve stejném roce se stal jedním ze zakladatelů výtvarné skupiny Křižovatka. Účastí na mezinárodních výstavách umění geometrického zaměření získal významné postavení na světové výtvarné scéně a jeho díla se dostala do předních evropských a amerických sbírek.

Začátkem 70. let se základem jeho obrazů stala linie. Oproti přísnému řádu, s nímž pracoval u struktur, využil při tvorbě liniových obrazů náhodnost. Tvary, délky, tloušťky, barvy a křížení linií určovala náhodná čísla, která generoval počítač. Sýkorův rozměrný diptich Dva trojúhelníky z roku 1973 se před třemi lety prodal v aukci za 4,6 milionu korun. Jeho nejdražším liniovým obrazem je Linie č. 206 z roku 2002, který byl loni na podzim vydražen za 3,66 milionu korun.

Dílo výtvarníka Zdeňka SýkoryDílo výtvarníka Zdeňka Sýkory

U příležitosti Sýkorových devadesátin připravila loni Galerie hlavního města Prahy přehlídku jeho více než padesátileté tvorby. Do Česka se tak dostalo i jeho stěžejní dílo Linie č. 24 – Poslední soud, který zapůjčilo pařížské Centre Pompidou. Sýkora je jedním z mála českých autorů, kteří jsou v něm zastoupeni.

Nositel francouzského Řádu umění a literatury

Malíř se stal v roce 1991 čestným občanem rodných Loun. V roce 2003 mu francouzský ministr kultury udělil titul rytíře Řádu umění a literatury a v roce 2005 obdržel prestižní rakouskou cenu Herberta Boeckla.

Velkou retrospektivu Zdeňku Sýkorovi připravili také Josef Albers Museum v Bottropu, Dům umění v Brně, Willhelm-Hack-Museum v Ludwigshafenu a Museum der Moderne v Salcburku. Letos měl premiéru dokumentární film Krajina, který natočil režisér a kameraman Jaroslav Brabec o jeho krajinářské tvorbě. Brabec o Sýkorovi už v roce 2001 natočil hodinový dokument v rámci televizního cyklu Evropané.