Zemřel rockový kytarista Ivan Sekyra, autor hitu Zahrada ticha

Kytarista Ivan Sekyra

Kytarista Ivan Sekyra Zdroj: srpuls.cz

Ve věku 59 let zemřel v sobotu 30. června v Praze po dlouhé nemoci rockový kytarista a dokumentarista Ivan Sekyra. Zakladatel skupin Abraxas, Projektil a Drakar byl autorem známé balady Zahrada ticha.

„Zahradu ticha všichni znají, ale nikdo neví, kdo to složil. Je to podobný případ jako píseň Bláznova ukolébavka od Pavla Dydoviče,“ uvedl Korál, který se Sekyrou natáčel hudební dokumenty Abraxas - Magický motýl a Rocky.

Skladbu Zahrada ticha proslavil zejména zpěvák Pavel Roth se skupinou Projektil, který podle ní v roce 1986 nazval i své sólové album. Mezi metalovými příznivci je Sekyra známý ze svého působení ve skupině Drakar, s níž v 90. letech natočil album Let draka.

„Strašně mě potěšilo, že si téhle nahrávky všimlo švédské vydavatelství I Hate, které se specializuje na vydávání různých rarit z celého světa, a vydalo Let draka po letech v reedici,“ říká hudební publicista a Sekyrův spolupracovník Petr Korál. Drakar se poté objevil na velkém rockovém festivalu ve Švédsku.

Sekyra se narodil 1. října 1952 v Praze. S hudbou začínal hrou na housle, později přešel na klasickou a elektrickou kytaru. Po působení v různých skupinách rockového i jazzového stylu stál u zrodu populárních Abraxas a později působil v zákazy pronásledovaném Projektilu.

Také se podílel na albu F. R. Čecha s názvem 1983. Ještě za své muzikantské éry stačil vystudovat skladbu na Lidové konzervatoři. Svou poslední kapelu, Silent Garden, založil před sedmi lety.