Zemřela zpěvačka Whitney Houston

Whitney Houston

Whitney Houston Zdroj: profimedia.cz

Americká zpěvačka a herečka Whitney Houston zemřela v sobotu ve věku 48 let. Příčina smrti není zatím známa. Zpěvačka, která se v minulosti potýkala s drogami, zemřela v losangeleském hotelu Beverly Hilton.

Houstonová patřila v osmdesátých a devadesátých letech mezi největší popové hvězdy, což potvrdila i hlavní rolí ve filmu Osobní strážce po boku Kevina Costnera. Soundtrack k tomuto filmu Houstonovou dostal na absolutní vrchol žebříčků prodejnosti a vynesl jí i několik dodnes platných hitparádových rekordů. Celosvětově pak prodala více než 170 milionů desek.

Mark Rosen z policie v Beverly Hills reportérům řekl, že lékař prohlásil zpěvačku za mrtvou v jejím hotelovém pokoji v sobotu v 15:55 místního času (v neděli v 0:55 SEČ). „Nejsou tu žádné zjevné známky nějakého kriminálního úmyslu,“ dodal.

Rosen řekl, že policie obdržela tísňové volání od hotelové ostrahy v 15:43 (0:43 SEČ). Následný zásah záchranářů byl velmi rychlý, protože zdravotníci již byli v hotelu kvůli nadcházející ceremonii Grammy. Resuscitace byla nicméně neúspěšná.

Tělo zpěvačky koroner po několika hodinách převezl do místní márnice, kde patologové provedou pitvu. Brian Elias z úřadu losangeleského koronera uvedl, že termín ohledání prozatím stanoven nebyl.

Na zpěvaččinu smrt okamžitě reagovali mnozí fanoušci a přátelé z hudebního průmyslu. „Zpráva o odchodu Whitney mne naprosto zlomila. Vždy jsem litoval, že jsem neměl příležitost s ní pracovat. Byla skutečný originál a nesrovnatelný talent. Budu ji hrozně postrádat,“ uvedl legendární hudební producent Quincy Jones.

Závěrečná scéna z filmu Osobní strážce:

V souvislosti s úmrtím média zveřejnila zprávy z posledních dnů života zpěvačky. Portál dailyecho.co.uk uvedl, že tento týden vystoupila na jedné z oslav před nadcházejícím udílením cen Grammy. Fotografie, které byly pořízeny po jejím odchodu z klubu, ji prý ukazují jako neupravenou a zmatenou.

Portál TMZ s odvoláním na svědky napsal, že Houstononová v noci před smrtí „tvrdě pařila“ v hotelu Beverly Hilton a že s přáteli popíjela v tamním baru.

Před hotelem Beverly Hilton v Beverly Hills se objevily květiny a svíčkyPřed hotelem Beverly Hilton v Beverly Hills se objevily květiny a svíčky | profimedia.czPřed hotelem Beverly Hilton v Beverly Hills se objevily květiny a svíčky

Whitney Houstononová vydala sedm studiových alb a v samotných Spojených státech prodala přes 55 milionů nahrávek. Divoké manželství se zpěvákem Bobbym Brownem, s nímž se rozvedla v roce 2007, společně s alkoholem a drogami jí však kariéru ničily. Houstononová prošla několika odvykacími kúrami, naposledy loni. Předloni přitom oznámila návrat na scénu. Na následném evropském turné však podle kritiků působila jako duchem nepřítomná a selhával jí hlas. Některé plánované koncerty nakonec byly zrušeny.

Od poloviny osmdesátých do konce devadesátých let minulého století patřila Whitney Houstononová k nejprodávanějším zpěvačkám. Ovlivnila celou generaci mladších zpěvaček od Christiny Aguilerové po Mariah Careyovou, dodala agentura AP.