Kulturní událost roku. Vyhlášení už 15. února v Klubu Paderewski

Do ankety o Kulturní událost roku 2009 v Karlových Varech jsme nominovali především takové počiny, které mají těsnou souvislost s naším městem.

Při výběru nominací se speciálně sestavený dvoučlenný tým Sedmičky (Luboš Vedral a Lev Havlíček) řídil především tím, aby navržené aktivity pocházely takříkajíc „z vlastních zdrojů“. Z toho důvodu mezi sedmi vybranými chybí sice kvalitní, ale dovezené pořady.
V tuto chvíli si lehce protiřečíme, neboť i v našich nominacích jsou dvě z událostí „odjinud“. Jsme ale přesvědčeni, že jejich zařazení je opodstatněné.
Jde o přenosy z Metropolitní opery v New Yorku v kině Drahomíra, které vnímáme jako snahu (z komerčního pohledu nesmyslnou) zprostředkovat lidem umění úrovně světové špičky.
Druhým případem je výstava díla Aléna Diviše v karlovarské Galerii umění. Výstava nebyla autorským galerijním počinem, ale galerie ji obohatila o dvě doprovodné akce, které z již tak neobyčejné výstavy učinily vysoce kulturní a smyslupnou záležitost.
Ve svém hlasování, prosíme, uveďte tři události, které řadíte na první, druhé a třetí místo. Za první místo dostává událost pět bodů, za druhé tři a za třetí jeden.
Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Sedmičky se odehraje 15. února v Klubu Paderewski na Husovce. Na vyhlášení pozveme všechny, kteří v soutěži vyhrají některou z cen. Jako bonus uvidí představení aktovku Václava Havla Vernisáž.

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Sedmičky se odehraje 15. února v Klubu Paderewski na Husovce. Od 19.30 hodin.

Nominace: kdo a proč

Společný koncert Karlovarského symfonického orchestru a Karlovarského Repre Bandu. K prvnímu spojení symfoniků s jazzovým tělesem v historii symfonického orchestru došlo v rámci mezinárodního jazzového festivalu JazzFest 2009. K neobyčejné fúzi došlo na základě domluvy ředitele festivalu Jazzfest Milana Krajíce, ředitele symfoniků Aloise Ježka a iniciátora akce, hudebníka Jindřicha Volfa staršího.
Výstava 1989 – Cesta ke svobodě. Autorská výstava Karlovarského muzea výrazně přispěla k tématu „Dvacet let od listopadu“. Součástí výstavy, jejíž koncepce přesahuje k počátkům totality, je stejnojmenná kniha, která mapuje listopadové událsti 1989 v Karlových Varech.
Galerie Supermarket WC. Celková koncepce galerie, kterou vede sdružení ProTebe live, se neomezuje jen na zprostředkování výstav, ale přesahuje do dalších oblastí a usiluje o komunikaci s lidmi ve veřejném prostoru. Příklady – Miminka do dlaně (o problematice předčasně narozených dětí) a Fucking Zewling (studentské práce k výročí listopadu 1989).
Goodfellas. Karlovarsko-žižkovská kapela vydala loni CD Sweet and Lowdown a vyjela na rozsáhlé republikové turné. Celkem Goodfellas loni odehráli kolem stovky koncertů. Po dvou letech existence se jim podařilo překročit rámec regionu.
Betty Kneřová a její kniha Otazníková říše. Patnáctiletá autorka z Karlových Varů vydala u nakladatelství Thovt knihu pro děti, kterou začala psát ve třinácti letech. Je to velmi inspirující počin pro (nejen) její vrstevníky. Když člověk chce, dokáže to.
Přenosy z Metropolitní opery v New Yorku. Kino Drahomíra nabízí nejlepší světové pěvce v přímém přenosu z jedné z nejprestižnějších světových operních scén, a to i za cenu, že obchodně to není pro kino zrovna výnosný podnik.
Výstava díla malíře Aléna Diviše. Karlovarská Galerie umění výstavu doplnila doprovodnými akcemi – prohlídkou s výkladem a přednáškou o Divišovi, které přiblížily pohnuté osudy i dílo jednoho z nejpozoruhodnějších českých tvůrců.

Napište pořadí tří událostí, které volíte. Své tipy pošlete poštou na adresu: Mladá fronta - Sedmička, Bulharská 11, 36001 Karlovy Vary nebo e-mailem na adresu havlicek@mf.cz

Uveďte určitě své jméno, adresu a telefon. Anonymní tipy vyřadíme. Uzávěrka je 11. února, vyhlášení výsledků se koná 15. února v Klubu Paderewski - od půl osmé večer.

„Antikulturní“ událost roku

Pomozte nám také vybrat „antikulturní“ událost roku v Karlových Varech. Postupujte přitom stejným způsobem. Nominované akce jsou na hlavní stránce karlovarské Sedmičky - v anketě.