Kutná Hora vykoupí strategické pozemky, chce zabránit spekulantům

Kutná Hora si vezme úvěr 21 milionů korun na investiční akce, které by mohli zneužít spekulanti. Jde o nákupy strategických pozemků nebo budovy od Českých drah, přestože pro ni teď nemá využití, řekl starosta Ivo Šanc. Město se nechce dostat do situace, kdy bude muset vynaložit neúměrně velkou částku za parcely, jež bude v budoucnu potřebovat. Proto raději s předstihem zaplatí osm milionů korun za pozemky, které by se mohly stát cílem spekulantů. „Jde o zemědělské pozemky s minimální hodnotou, v jednotkách korun za čtvereční metr, i o hodnotné stavební parcely s cenou kolem 1000 korun za metr,“ uvedl starosta.

Poukázal na to, že někteří lidé skupují pozemky od Pozemkového fondu se splatností 30 let, které prý obratem pronajímají. Za pronájem přitom údajně inkasují dvojnásobek výše splátky. „To je podnikání po česku, které umožnilo vedení fondu a ministerstva. To je výsměch skutečným podnikatelům,“ míní starosta.

Ze strategických důvodů město odkoupí i budovu vedle nádraží. Počítalo s tím, že po přeměně železniční stanice v moderní dopravní terminál v objektu vznikne hotel. Budování terminálu se ale zatím odkládá na neurčito, protože v regionálním operačním programu na akci nejsou peníze. „Zastupitelstvo ale usoudilo, že z dlouhodobých strategických důvodů bude vhodné, aby město tu budovu vlastnilo, i když okamžité využití pro ni není,“ dodal Šanc. Peníze z úvěru budou použity i na investiční akce, především rekonstrukci zdevastované ulice Městské sady.