Kvalifikace na Londýn ve Varech?

Stříbro z mistrovství světa má do Karlových Varů přivábit olympijskou kvalifikaci.

České reprezentantky stále živí naději, že by kvalifikační turnaj na londýnské olympijské hry mohly odehrát v domácím prostředí. Po nedávném úspěchu na mistrovství světa v roce 2010 by Češky opět vzývaly kouzlo karlovarské Areny.

Česká basketbalová federace podala kandidaturu na pořádání turnaje, a FIBA proto už do Karlových Varů vyslala delegaci, která si prohlédla možné prostory, kde by se měla konat hlavní bitva o olympiádu.

FIBA u primátora

Do Karlových Varů přicestovali sportovní ředitel FIBA Lubomír Kotleba a technický ředitel Predrag Bogosavljev. „Jsem rád, že jsme se s panem primátorem mohli setkat. Pro nás je velmi důležité vědět, že město má zájem pořádat olympijskou kvalifikaci. O tom nás pan primátor přesvědčil,“ vysvětloval Lubomír Kotleba po setkání s karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem.

Ubytování vyhovuje

Největší pozornost věnovala delegace ubytování pro všechny účastníky olympijské kvalifikace. To by měl zajistit hotelový komplex Spa Resort Sanssouci. S ním už mají basketbalistky dobré zkušenosti z loňska, při mezinárodním turnaji právě tady našly své útočiště. „Sanssouci je rozsáhlý komplex, kde by během kvalifikace mohli bydlet týmy i rozhodčí, což by splňovalo naše představy. Věřím, že by organizace olympijské kvalifikace splňovala ta nejnáročnější kritéria. Konečné rozhodnutí však udělá čtyřiadvacetičlenný výkonný výbor FIBA,“ uzavřel Kotleba návštěvu Karlových Varů.

Proti kandidatuře České republiky se postaví dva soupeři: Turecko a Argentina. Trumfnout v boji o kvalifikaci především prvního jmenovaného bude velmi obtížné. Turkyně jsou aktuální vicemistryně Evropy a o pořádání turnaje velmi intenzivně usilují.

Ještě není vyhráno

Ani Argentinu nelze brát na lehkou váhu, ale v její neprospěch hovoří časový posun, který by mohl týmům pár dní před startem turnaje pod pěti kruhy dělat problémy.

Současně s festivalem

Hlavním trumfem v rukou české nominace by měla být karlovarská KV Arena, kterou mají basketbaloví příznivci spojenu se stříbrným úspěchem českých lvic na loňském mistrovství světa, kde domácí hnala bouřlivá atmosféra. Právě vzpomínka na divácky úspěšný šampionát by mohla hrát ve prospěch České republiky.

Kvalifikace na olympiádu se odehraje od 25. června do 1. července. Pro Karlovy Vary to znamená, že by se částečně kryla s mezinárodním filmovým festivalem.