Kvalitní architektura i gastronomie. Manifesta si všimly prestižní zahraniční magazíny | E15.cz

Vše o miliardářích

Vše o miliardářích Vstoupit do speciálu

Kvalitní architektura i gastronomie. Manifesta si všimly prestižní zahraniční magazíny

Petra Jansová

Petra Jansová

Elegantní design vytvořený z ekologicky udržitelných materiálů a vybavený 100procentně obnovitelnou energií. Takto popisují pražské Manifesto na Smíchově prestižní zahraniční servery Dezeen a Designboom. 

Gastronomický pop-up projekt newyorského architekta Martina Barryho má především rekultivovat zanedbaná místa v centru Prahy a vrátit do nich život. Venkovní prostory se právě teď připravují na zimní sezónu.

Obě Manifesta, a to jak na Florenci, i to novější u smíchovského Národního domu, zaplnily vyhřívané kupole připomínající iglů nebo plátěné přístřešky.

„Manifesto pomáhá posilovat komunitu tím, že přivádí místní ke stolu, kde místo sledování televize komunikují a vytváří nové vztahy,“ vysvětluje koncept Martin Barry v rozhovoru pro Designboom. Newyorský architekt už dříve navrhoval veřejné prostory s celoročním provozem - například v Kanadě nebo dalších zemích s chladnějším podnebím.

Reportáž E15: Místo parkoviště kvalitní gastronomie. Na Smíchově otevřeli další Manifesto

„Jen v Praze jsme do projektu zapojily zhruba dvacet podniků a zaměstnali víc než 300 lidí. Myslím, že jde o skutečně funkční model, který se chystáme rozšířit,“ přiblížil prestižnímu serveru Barry.

Výdělečný koncept Manifesta uvažuje rozšířit i do zahraničí, uvažuje o zhruba 30 místech v Evropě i Severní Americe. To na Smíchově se 2. ledna definitivně zavře.

Kromě Dezeenu, který hodnotí především výjimečnou architekturu Manifesta na Smíchově od ateliéru Chybik+Kristof, a Designboomu, se do Prahy kvůli pop-up gastronomickému konceptu sjeli i kuchařští odborníci. V říjnu navštívilo Manifesto 60 profesionálů restauračního odvětví z Francie, která je kolébkou gastronomie.

A francouzskou gastronomii lze nově ochutnat i v Manifestu na Florenci. Zbrusu nová restaurace Le Petit Bouillon francouzského šéfkuchaře Alexise Manacha servíruje napřílad boeuf bourguignon, cassoulet toulousain či ratatouille.

Praha chce novou tržnici. Hodlá se inspirovat evropskými metropolemi
Mladí čeští architekti se zařadili mezi světovou špičku. Vyhráli prestižní ocenění

 

 

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!