Kvalitní architektura i gastronomie. Manifesta si všimly prestižní zahraniční magazíny

Nejenom na Florenci, ale i na Smíchově jsou pro návštěvníky připraveny vyhřívané kopule.

Nejenom na Florenci, ale i na Smíchově jsou pro návštěvníky připraveny vyhřívané kopule. Zdroj: Alexandra Siebenthal, Jakub Červenka

Manifesto Market se připravuje na zimní sezónu.
"Manifesto pomáhá posilovat komunitu tím, že přivádí místní ke stolu, kde místo sledování televize komunikují a vytváří nové vztahy," vysvětluje koncept Martin Barry, který dříve navrhoval veřejné prostory s celoročním provozem - například v Kanadě nebo dalších zemích s chladnějším podnebím.
20. listopadu zde začnou vánoční trhy.
Nebude chybět ani tradiční vánoční strom.
"Jen v Praze jsme do projektu zapojily zhruba dvacet podniků a zaměstnali víc než 300 lidí. Myslím, že jde o skutečně funkční model, který se chystáme rozšířit," dodal Barry.
11
Fotogalerie

Elegantní design vytvořený z ekologicky udržitelných materiálů a vybavený 100procentně obnovitelnou energií. Takto popisují pražské Manifesto na Smíchově prestižní zahraniční servery Dezeen a Designboom. 

Gastronomický pop-up projekt newyorského architekta Martina Barryho má především rekultivovat zanedbaná místa v centru Prahy a vrátit do nich život. Venkovní prostory se právě teď připravují na zimní sezónu.

Obě Manifesta, a to jak na Florenci, i to novější u smíchovského Národního domu, zaplnily vyhřívané kupole připomínající iglů nebo plátěné přístřešky.

„Manifesto pomáhá posilovat komunitu tím, že přivádí místní ke stolu, kde místo sledování televize komunikují a vytváří nové vztahy,“ vysvětluje koncept Martin Barry v rozhovoru pro Designboom. Newyorský architekt už dříve navrhoval veřejné prostory s celoročním provozem - například v Kanadě nebo dalších zemích s chladnějším podnebím.

„Jen v Praze jsme do projektu zapojily zhruba dvacet podniků a zaměstnali víc než 300 lidí. Myslím, že jde o skutečně funkční model, který se chystáme rozšířit,“ přiblížil prestižnímu serveru Barry.

Výdělečný koncept Manifesta uvažuje rozšířit i do zahraničí, uvažuje o zhruba 30 místech v Evropě i Severní Americe. To na Smíchově se 2. ledna definitivně zavře.

Kromě Dezeenu, který hodnotí především výjimečnou architekturu Manifesta na Smíchově od ateliéru Chybik+Kristof, a Designboomu, se do Prahy kvůli pop-up gastronomickému konceptu sjeli i kuchařští odborníci. V říjnu navštívilo Manifesto 60 profesionálů restauračního odvětví z Francie, která je kolébkou gastronomie.

A francouzskou gastronomii lze nově ochutnat i v Manifestu na Florenci. Zbrusu nová restaurace Le Petit Bouillon francouzského šéfkuchaře Alexise Manacha servíruje napřílad boeuf bourguignon, cassoulet toulousain či ratatouille.