Kvůli dálnici hrozí vyvlastnění

Tři desítky pozemků ve Vřesině zasáhne stavba dálničního přivaděče. Těm, kteří nebudou souhlasit s prodejem pozemků, hrozí vyvlastnění.

Pro Rudnou prodloužená neznamená mimořádnou lekci v tanečních. Prodloužená Rudná se říká stavbě dálničního přivaděče, který se chystá v ostravské Vřesině. Povede od konce ulice Rudné v místě výpadovky na Klimkovice až po ulici Opavskou za nákupním centrem Globus.
Kvůli tomu budou zastupitelé kupovat soukromé pozemky od majitelů, které pak prodají Ředitelství silnic a dálnic. Pokud některý z vlastníků odmítne pozemek prodat, hrozí mu vyvlastnění.

Lidem přijde dopis

Podle dohody s Ředitelstvím silnic a dálnic investuje radnice do výkupů pozemků téměř sedmatřicet milionů korun. Za jeden metr čtvereční to vychází na 660 korun.
Vlastníkům téměř tří desítek pozemků zašle ostravský magistrát dopis s přiloženou smlouvou na odkup jejich majetku. „Na výkup nemovitostí v letošním roce uvolníme z rozpočtu sedm milionů korun. Výkupy se uskuteční v několika etapách,“ řekl náměstek primátora pro investice a majetek Jiří Srba.
Termín, dokdy bude možné pozemek městu prodat, vyprší na konci příštího roku. Nevykoupené pozemky nechá Ředitelství silnic a dálnic vyvlastnit. Vykoupení pozemků pro stavbu silnice není ve Vřesině ojedinělé. Před magistrátem se o to pokoušeli už státní úředníci. Starosta Vřesiny Jiří Kopeň ale tvrdí, že suma za metr čtvereční byla nevýhodná.
„Byla symbolická, pouhých sedmadevadesát korun. Většina to proto odmítla prodat, nicméně některým stát jejich pozemek vyvlastnil,“ uvedl starosta. Kopeň proto uvítal, když do celé záležitosti vstoupil ostravský magistrát.
„Jeho nabídka mi přijde seriózní,“ poznamenal starosta. Podle něj bude nutné vyřešit skutečnost, že vykupované pozemky jsou součástí polí, na kterých se hospodaří.
On sám stavbu prodloužené Rudné vítá, protože se tak ulehčí obci od projíždějících kamionů. „Silnice třetí třídy na to rozhodně není uzpůsobená,“ podotkl starosta.

Lepší dopravní situace

S ulehčením od provozu počítá i náměstek ostravského primátora pro dopravu Aleš Boháč. Prodloužená Rudná by měla podle jeho slov navazovat na rozestavěnou silnici z Mokrých Lazců do Opavy.
„Díky ní budeme moct zakázat průjezd nákladních automobilů nad dvanáct tun ulicí 17. listopadu v Porubě. To významně přispěje ke zlepšení dopravní situace i životního prostředí v této části Ostravy,“ řekl náměstek primátora Aleš Boháč.
Silnice by měla být dlouhá více než šest a půl kilometru. Na trase má být patnáct mostů a jedna mimoúrovňová křižovatka. Náklady na stavbu dosáhnou téměř 2,7 milionu korun.