Kvůli práci přesunou Štědrý den

Jak tráví Vánoce lidé, kteří nemohou být 24. prosince s rodinou?

Trojí rozdávání dárků a tři štědrovečerní večeře. To letos zažije Anna Koubová díky svému povolání „tety“ ve volyňském dětském domově.

První večeře bude 22. prosince. Společná pro zaměstnance a pětačtyřicítku dětí před odjezdem některých z nich domů. Další bude třiadvacátého doma s rodinou a poslední „služební“ přímo na Štědrý den se sedmadvaceti dětmi, které se na Vánoce nikam nerozjedou. „Nevadí mi, když zrovna na mě vyjde řada. Beru to jako pomoc druhým, aby nebyli sami. Kdo jiný tohle zažije?“ říká s humorem.

Na záchrance bývá klid

Lékaři, hasiči, policisté. Další profese, kde neznají neděle a svátky. Vánoce jim na služebnách připomíná stromeček a výzdoba.

Posádka píseckých zdravotních záchranářů tráví Štědrý večer obvykle společně. Sloužící dostanou i drobný dáreček, aby si připomněli nadílku, o kterou přicházejí.

„Když se o Štědrém dnu stane vážný případ nebo někdo zemře, je to vždy pro všechny zúčastněné, včetně posádky záchranářů, velmi smutný zážitek,“ popisuje ředitel písecké záchranky Vratislav Němeček. Štědrý večer ale bývá na zdravotnické záchranné službě většinou poměrně klidný. „Lidé si přicházejí ošetřit spíše drobné úrazy, lehčí popáleniny nebo třeba zapadlou rybí kost, ale tyto případy ošetřuje převážně lékařská služba první pomoci,“ říká ředitel.

Hasiči si zaskočí domů

Ani na služebnách hasičů nechybí o Štědrém dnu vánoční atmosféra. „Chlapi ve službě večeří společně. Nechybí tradiční kapr se salátem. To si většinou sami v průběhu dne připraví,“ vysvětluje mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Rodinný Štědrý den pak většinou slaví 25. prosince. „Někdy se stane, že pokud se na služebně sejde dostatečný počet mužů, pustí velitel ty, kteří mají malé děti, na pár hodin domů,“ popisuje Matějů.
Vánoční výzdoba, cukroví nebo kapr se salátem nechybí o svátcích ani na policii. Ti, kteří jsou ve službě právě na Štědrý večer, pak často s rodinou slaví o den dříve nebo později.

Vánoční svátky s rodinou si posunou i meteorologové z kocelovické stanice a dispečeři silničářů. Kvůli rozmarům počasí budou v pohotovosti i desítky posádek sypačů.