Lady Gaga pokořila rekord, stejně jako Facebook

Ilustrační foto. (Foto: Profimedia)

Ilustrační foto. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Největší sociální síť na světě, Facebook dnes pokořila hranici jedné miliardy aktivních uživatelů. Rekord hlásí i konkurenční Twitter. Americká popová zpěvačka Lady Gaga na této síti překročila v noci na dnešek jako první člověk hranici 30 milionů odběratelů.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg ve čtvrtek oznámil, že Facebook poprvé v historii dosáhl miliardy uživatelů, kteří se na něj připojí každý měsíc. Při té příležitosti společnost zveřejnila několik zajímavých čísel.

Od spuštění možnosti „Like“ v roce 2009 zaregistrovala síť 1,13 bilionu stisknutí tlačítka Like (samotná síť byla veřejnosti zpřístupněna v roce 2006) a mezi profily zprostředkovala 140,3 miliardy vazeb mezi přáteli. Síť, kterou využívá mobilně přes 600 milionů uživatelů také oznámila, že je v ní nahráno 219 miliard fotek. Společnost také zveřejnila na serveru Youtube reklamní video, ve kterém připodobňuje službu k židlím nebo mostům.

Rekord dnes ohlásila i druhá nejznámější sociální sít Twitter. Šestadvacetiletá provokatérka Lady Gaga i nadále drží prvenství a její tweety sleduje třicet milionů fanoušků. Vede tak před kolegy z branže, jimiž jsou Kanaďan Justin Bieber (28,6 milionu příznivců), Katy Perry (27,4 milionu příznivců) a Rihanna (26,1 milionu příznivců).

V boji o takzvané „followery“ Lady Gaga už před dvěma lety předstihla Britney Spearsovou a loni v květnu jako první pokořila metu deseti milionů stoupenců. Spearsová má nyní na Twitteru kolem 20,9 milionu fanoušků a patří ji páté místo. Těsně za ní je na šesté příčce americký prezident Barack Obama se zhruba 20,5 miliony followerů. Jeho republikánský vyzyvatel v nadcházejících volbách, Mitt Romney, se musí spokojit jen s 1,2 miliony odběratelů.

Twitter pokořil letos v dubnu hranici více než 500 milionů registrovaných uživatelů, odhaduje se ale, že část účtů je falešná a že sociální síť používá pravidelně pouze 140 až 170 milionů uživatelů. Ti mohou prostřednictvím této sítě světu sdělovat krátké zprávy o délce až 140 znaků a odkazy na fotografie, videa a webové stránky.