Lákala ji biologie, ale stala se Marianou, Jenůfou i Helenou

Herečka Jihočeského divadla Dana Verzichová, jejímž příběhem pokračuje seriál Sedmičky Generace 77, nevnímá třiatřicítku jako důležitý mezník. „Uteklo to, jako bych luskla,“ usmívá se.

V divadle plyne čas rychleji. Ne v přirozeném rytmu, ale od premiéry k premiéře. A prožitků je díky různorodým rolím tolik, že by vystačily na několik životů. Platí to i v případě Dany Verzichové.
„K nějakému zvláštnímu bilancování mě třiatřicáté narozeniny nepřiměly, beru život tak, jak přichází. Role Julie už mě asi mine, ale nevadí, budou jiné. Nebyla mou vysněnou a ani v budoucnu nevzhlížím k žádné postavě, kterou bych si nutně chtěla zahrát. Co se má stát, to se stane,“ říká drobná světlovláska, která už procestovala s batohem na zádech velký kus Jižní a Střední Ameriky.
Nevypadá na to. Na první pohled je to spíš křehotinka ochraňovaná statným hercem Ondřejem Veselým, který je i jejím životním partnerem. Hlavně kvůli němu v Budějovicích zakotvila a začíná nyní už devátou sezonu v Jihočeském divadle. Rodačka z Prahy tam v roce 2002 našla své první angažmá. Předtím studovala herectví soukromě a pak na DAMU. Učili ji slavní herci jako Milena Steinmasslová, Ladislav Mrkvička, Jaroslava Tvrzníková nebo Dana Hlaváčová.
„Pedagogové mě naočkovali, že po škole je důležité ihned začít hrát a zkoušet role různé obtížnosti. Myslím, že mě zpovzdálí sledují. Občas se někdo přijede podívat i na představení,“ vysvětluje. Na jihu našla zázemí, které jí naprosto vyhovuje. Potkala dobré kolegy i režiséry, někteří z nich sem jezdí hostovat i z Prahy a jiných měst a jsou s činoherním souborem tak spokojení, že se rádi vracejí. „Nic mi tu nechybí, všichni se respektujeme. Jsme součástí velkého soukolí a zdá se nám, že jede správným směrem,“ uvažuje mladá žena. Svoji nejmilejší roli ztvárnila v dramatu Nože ve slepicích. Na scéně byli jen tři: dva muži a ona. Byla to pro ni zatím nejtěžší úloha. Silné pouto si našla také k divoké Heleně z Mrzáka inishmaanského a k postavě Jenůfy v Její pastorkyni. „Za tyto tři dám ruku do ohně, bylo mi v nich dobře. Díky nim jsem si potvrdila, že mi sedí dramatické, zemitější a emočně vypjaté role,“ hodnotí herečka, kterou další premiéra čeká v listopadu. Bude to komedie nazvaná Kdo je tady ředitel?
Do povědomí většího okruhu lidí než je publikum Jihočeského divadla vstoupila jako svůdná a poněkud vypočítavá Daniela v seriálu Ordinace v růžové zahradě. „Nejdřív jsem se bála, že mi neprodají ani rohlík, protože pro divačky to byla velmi nesympatická postava. Ale chlapům se naopak líbila. Nebyla pozitivní, ale vyhovovalo mi, že se s ní něco dělo, byla šťavnatá. Nepohrdla bych žádnou další takovou rolí,“ ohlíží se za postavou, která ji proslavila v televizi. Namluvila také třeba reklamu na Čokopiškoty kouzlus mňamózus.
Verzichová pochází z učitelské rodiny a původně chtěla být bioložkou. Nejvíc ji baví pozorovat zvířata. Když má volno, ráda mizí do přírody a nevadí jí odstřihnout se od civilizace i na delší dobu. S tím souvisí záliba v cestování s batohem do exotických krajin. Bez komfortu, ale s vidinou dobrodružství.
Na svoji první a zatím nejdelší cestu se vydala před třemi lety do Jižní Ameriky. „Chtěla jsem své mamince dopřát, aby se po čtyřiceti letech podívala do Uruguaye, kde prožila dětství. Děda tam kdysi pracoval jako velvyslanec,“ líčí.
Strávily na cestách deset týdnů a zažily toho tolik, že Verzichová mluví o těchto končinách jako o ráji na zemi. Vrátila se tam s kamarádkou, byť na kratší dobu, ještě dvakrát. Budějovice by ale natrvalo opustit nechtěla. Zpočátku jí sice připadaly malé, ale už se cítí patriotkou a vyhovuje jí, že kamkoliv dojde pěšky. Líbí se jí i v Krumlově, kde má podle ní divadlo s otáčivým hledištěm obrovskou magii. Doufá, že se tam ještě potká s třeba s Oldřichem Víznerem v komedii Ženy Jindřicha VIII., moc ráda byla také Marianou v Robinu Hoodovi. Těší se na další dívky a ženy, které jí vstoupí díky divadlu do cesty. „S každou premiérou začínáme od nuly. Proto je herecké sebevědomí tak vachrlaté, ale zase máme víc šancí poznat sami sebe,“ doufá.
Učí se jinak chodit, mluvit i myslet - objevuje své postavy a snaží se je chápat. Ale za dva měsíce přijde další premiéra a všechno je zase jinak a jede se nanovo.

Dana Verzichová:

- Narodila se v Praze, po gymnáziu studovala rok angličtinu, soukromou hereckou školu u Mileny Steinmasslové a DAMU v ročníku Ladislava Mrkvičky a Jaroslavy Tvrzníkové.
- Hostovala v Divadle pod Palmovkou, Národním divadle, Stavovském či v Divadle ABC. Hrála v seriálech Ranč u zelené sedmy, Redakce či Ordinace v růžové zahradě.