Lébr: Nerad se ohlížím do minulosti

Nový šéf Sigmy Josef Lébr chce vidět Sigmu mezi prvními pěti týmy v lize. K úplatkářské kauze se už nechce vracet.

Vedení olomoucké Sigmy se v červnu změnilo. Předsedou představenstva se stal dosavadní místopředseda Josef Lébr, který se tak do čela klubu vrátil po pěti letech. Současně přijal i funkci šéfa sportovně-technické komise. „Práci pro klub teď věnuju mnohem víc času,“ říká mostecký rodák.

Jaké to bylo, usednout do křesla předsedy představenstva tehdy a nyní?

To se vůbec nedá porovnat. Tehdy jsem funkci nemohl dělat naplno. Byl jsem sice předsedou představenstva, ale na chodu klubu jsem se nijak výrazně nepodílel. Teď je to úplně jiné, práci pro klub věnuju mnohem více času.

Jakou výhodu má zřízení sportovně-technické komise, která nahradila post sportovního ředitele?

Na hodnocení je ještě brzy, chce to čas. Jde o to, že klub má určitou koncepci a do rozhodování by mělo zasahovat více hlasů. Sportovně-technická komise má tři členy a žádný hlas není rozhodující. Je důležité, že je v ní kromě mě a trenéra Psotky i Augustin Chromý coby šéf trenérské rady. Neříkám, že se na všem jednoznačně shodneme, ale více pohledů poskytne reálnější výsledek.

Jaký myslíte, že je dnes obraz Sigmy na veřejnosti? Bylo tu nařčení z korupční aféry, a ani odchod Jiřího Kubíčka nebyl úplně klidný.

Nerad se ohlížím a rozhodně se nepitvám ve věcech, které už prošly. Dívám se dopředu a nebudu se vracet k něčemu, co už je minulost.

Čekáte, že šéf Bohemians Praha Kapr, který olomoucké hráče obvinil z korupce, ještě s něčím přijde?

Řeknu to na rovinu – ať se Karel Kapr vytasí, s čím chce, klidně i s dalším detektorem lži v Maďarsku. Ve fotbalovém světě je všem spíše pro legraci a já ho ignoruji.

Fanoušci vás v téhle kauzy podrželi, ale jinak jich na stadion moc nechodí. Jaký je podle vás olomoucký fanoušek?

Olomoucké fanoušky řadím mezi ty vůbec nejnáročnější u nás. Někdy mě hodně mrzí, když pokřikují na hráče a nevhodně je kritizují. V duchu si říkám, že ti největší křiklouni v životě nekopli míč rovně. Poslouchat nadávky z tribuny hráči určitě psychicky nepomůže, zvlášť, když je mladý.

Jaká podle vás dopadne příští sezona pro Sigmu?

Dávat nějaké předpovědi je vždycky ošidné. Ale když to zatím shrnu, tak jsme žádného z hráčů áčka neprodali, naopak jsme do týmu získali zkušeného Radima Kučeru. Věřím, že se popereme o umístění v první pětce. Hodně posílil Jablonec, dobrou přestupovou politiku udělala i Ostrava, a k tomu připočtu ještě Spartu, Plzeň a Teplice. S těmito týmy budeme v další sezoně soupeřit o umístění v horní třetině tabulky.