Lecjaks se chystá za hranice

Jan Lecjaks se už připravuje na angažmá v cizině, odejít může v zimě. Vysněnou ligou je pro něj anglická Premier League.

Prošel mládežnickými výběry, naposledy byl s dvacítkou na světovém šampionátu v Egyptě. Devatenáctiletý obránce Jan Lecjaks postupně kráčí v kariéře nahoru, v zimě ho možná čeká dokonce velký skok – odchod do zahraničí. „Je fakt, že mě klub, můj agent i rodiče na tuto variantu postupně psychicky připravují,“ svěřuje se hráč plzeňské Viktorie. V kuloárech se mluví o italském angažmá, Lecjaks ale zatím zůstává klidný.

„Do zimy je čas, žádné konkrétní nabídky zatím ještě nepřišly,“ odmítá spekulace štěnovický rodák. Určitě však ví, ve kterých zemích by si rád fotbal zahrál. „Nejlepší soutěž se hraje v Anglii, to je top kvalita. Ale i Francie, Německo nebo Španělsko mají výbornou ligu, záleží na šanci, jakou člověk dostane,“ přemítá reprezentační mladík. Pokud by si Lecjakse vybral tým z bundesligy, nemusel by složitě šprtat cizí jazyk. „Němčinu jsem dělal už od školky, to by neměl být problém. A před třemi měsíci jsem začal s angličtinou,“ prozrazuje levý bek sestavy Viktorie.

Z egyptského mistrovství světa si přivezl nové zkušenosti. „Hlavně z taktiky, každý zápas se hrál hodně na výsledek, jedno klopýtnutí mohlo znamenat konec,“ vzpomíná Lecjaks. Sebevědomý tým mladíků nakonec skončil dřív, než se předpokládalo. Reprezentační dvacítka zaváhala v osmifinále s Maďary, když prohrála na penalty. A možná by měl mladý Viktorián zahraniční nabídku už na stole, kdyby Řezník v závěru osmifinálového zápase s Maďary proměnil stoprocentní šanci právě po jeho centru.

S Jabloncem vždy jinak

V lize postupně střádá Lecjaks starty za první tým Viktorie, nyní už jich má na svém kontě čtyřiačtyřicet. V pondělní dohrávce čekal Plzeň vedoucí tým tabulky Jablonec, mladý bek ve svých necelých dvaceti letech mohl odehrát na severu Čech už třetí ligový duel. V předminulé sezoně v Jablonci Plzeň vyhrála 1:0.

„Pochopitelně na to rád vzpomínám, byl to můj první celý ligový zápas. Hrál jsem tehdy levou zálohu,“ vzpomíná fotbalista na vydařený duel. Minulý rok už takový důvod k radosti neměl, Viktoria si z Jablonce odvezla „nářez” 0:3. Do třetice si Viktoriáni na Jablonci smlsli, v Chance aréně vyhráli 1:0 gólem Rajtorala. Lecjaks tentokrát sbírku ligových startů nerozšířil, zápas sledoval pouze z lavičky.