Lék pro českou ekonomiku? Nová „Zelená úsporám“!

Program na podporu energeticky úsporných budov může oproti běžným rozpočtovým výdajům znásobit ekonomický růst Česka až šestkrát. Soubor těchto opatření může domácí ekonomice přinést jednoprocentní růst. Rozhodnutí má v rukou vláda, uvedla iniciativa Šance pro budovy.

Podle nové analýzy, kterou zpracoval pro iniciativu tým ekonoma a člena vládního poradního výboru NERV Miroslava Zámečníka, přinese lék pro českou ekonomiku bez rizika dalšího zadlužování nový program, který by motivoval vlastníky k energeticky úsporným rekonstrukcím. Pokud se správně nastaví, pak se obdoba „Zelené úsporám“ jednoznačně vyplatí nejen občanům a tuzemským firmám, ale velmi výrazně také státu, míní iniciativa.

„Pokud stát vynaloží milion korun na energeticky úsporná opatření, lze očekávat kladný dopad na HDP ve výši 2,13 až 3,59 milionu korun. A to díky vysokému multiplikačnímu faktoru stavebnictví budov a také tzv. finanční páce – tedy podílu soukromého kapitálu, který se nabalí na každou korunu státní investice. Oproti tomu dle statistik běžné státní výdaje ve stejné výši přinesou růst HDP pouze 600 tisíc Kč,“ vyčíslil Zámečník.

Státu se navíc samotná investice téměř celá vrátí už během jednoho roku. Jeho příjmy z jednoho miliónu by činily 0,97 až 1,21 milionu korun na daních z příjmu stavebních firem a jejich pracovníků, ze sociálního a zdravotního pojištění zaměstnaných lidí a na nevyplacených sociálních dávkách, které by jinak bylo nutné vyplatit všem, kteří by bez tohoto programu neměli práci. K tomu je potřeba ještě připočíst nepřímý dodatečný příjem díky zvýšenému HDP, dodává iniciativa.

„Z pohledu na konkrétní makro situaci, v které se česká ekonomika nachází, se jeví jako podstatné zvažovat cesty, jakými stimulovat ekonomickou aktivitu. Pomalý růst ohrožuje nejen fiskální stabilitu země, ale s tímto rizikem roste obava, že se naše země dostane do ranku zemí fiskálně ohrožených. V této situaci, podpora projektů s vysokými makro multiplikátory je adekvátní reakcí,” uvádí Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte, která analýzu oponovala.

„Podle odhadů iniciativy Šance pro budovy je absorbční kapacita podpůrného programu pro úspory v budovách 10 - 12 miliard Kč ročně. Dopad na ekonomický růst tedy může být i 1 % HDP,“ upřesňuje kordinátor iniciativy Petr Holub. “Stát investuje milion, za rok jej dostane zpět a k tomu významně podpoří hospodářství naší země. Vedle toho se samozřejmě zvýší kvalita bydlení a sníží energetická závislost České republiky,” doplňuje.

O tom, do jaké míry pocítí tyto benefity čeští občané a o kolik vzroste HDP ale rozhoduje vláda. Ta musí schválit finanční zdroje pro tento podpůrný program. Její legislativní rada nyní projednává zákon o obchodování s emisními povolenkami. Právě výnosy z prodeje povolenek mohou vedle evropských fondů tvořit hlavní zdroj financování programu energeticky úsporných rekonstrukcí.