Lékaři a sestry odmítají ředitele

Do ředitelského křesla v teplické nemocnici usedl Robert Pelíšek. Není v něm ale vítaný.

V teplické nemocnici se schyluje k bouři. Krajská zdravotní jmenovala nového šéfa, Roberta Pelíška. Toho ale zaměstnanci nechtějí.
„Dobře jsme pod nynějším vedením nastartovali po všech stránkách, tak proč ho měnit,“ říká Martin Sessek z odborové organizace teplické nemocnice. „Říkal jsem to už při výběrovém řízení na nového ředitele.“
Za současný management se veřejně staví i kolektiv primářů a vrchních sester.
Pelíšek, který již před několika lety v Teplicích šéfoval, pracoval v poslední době v Krajské zdravotní, a.s. Nemocnici v Teplicích vedl až do pondělka Karel Prokop. Značná část personálu si pochvalovala viditelné výsledky.

Nová oddělení a služby

Vznikla nová oddělení, například onkologie, ambulace pro hojení ran a jiná, nemocnice připravovala výstavbu pohotovosti a přestavbu operačních sálů. „Změnil se vzhled nemocnice i jednotlivých oddělení, vybavení, sestry dostaly po dlouhé době odměny a dočkaly jsme se i růstu platů,“ říká Vladimíra Řežábková, která tu pracuje jako sestra už pětatřicet let. „S vedením jsme si perfektně rozuměli. Teď cítíme zklamání a nevíme, co bude dál,“ říká vrchní sestra Jitka Konrádová.
Strach mají i někteří pacienti. „Tahle nemocnice teď půjde k šípku. Chodím sem už hodně let a vidím, jak se vypracovává z druhořadého špitálu,“ obává se pacient Josef Juráček. Pracovníci nemocnice považují Pelíška za násilně dosazeného ze strany Krajské zdravotní. Ta ale podezření odmítá. „Nic nebylo rozhodnuto předem,“ říká Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní. „Kandidáty hodnotila nezávislá personální agentura na základě náročných testů a několikastupňových interview,“ dodává.
Bližší vysvětlení k tomu, jaké byly výhrady vůči Karlu Prokopovi, jeho dosavadní práci a hospodářským výsledkům nemocnice, však Sedmičce neposkytl: „Uspěl Robert Pelíšek,“ řekl pouze. Odmítl poskytnout též informaci, zda se Karel Prokop účastnil výběrového řízení na ředitele teplické nemocnice a s jakým výsledkem.
Pelíšek má ale i své zastánce - ti upozorňují, že nemocnici přivedl do Krajské zdravotní nezadluženou, investovalo se do přestavby operačních sálů, koupila se magnetická rezonance, počítačový tomograf, plicní ventilátor a další.
Přesto nespokojenost odborů a zaměstnanců nemocnice s nově jmenovaným ředitelem každým dnem sílila a v době naší uzávěrky byli před vyjednáváním o situaci s vedením Krajské zdravotní.