Lékaři: Přísaha je nesmysl

Desítky lékařů z jihlavské nemocnice se domluvily na hromadné výpovědi. Chtějí více peněz, jinak ohrozí zdraví pacientů.

Sanitka s houkajícím majáčkem přiváží pacienta se srdeční příhodou do jihlavské nemocnice. V sázce je život člověka a záleží na každé vteřině. Jenže záchranáři zjišťují, že se nemá o pacienta kdo postarat a umírá jim bez pomoci na nosítkách.
„K takové situaci by mohlo pravdu dojít,“ míní zcela vážně lékařka Šárka Drinková z lékařského odborového klubu (LOK). Podle ní už má většina lékařů po krk toho, že nejsou dobře placeni a jsou unavení z desítek a stovek hodin přesčasů.
„Pokud se nedohodneme a stát lékařům nezvedne platy, tak většina z nás odejde,“ vyhrožuje Drinková.
Kdyby se to stalo, hrozil by jihlavské nemocnici naprostý kolaps a celá lékařská péče by se mohla zhroutit.
„V tuto chvíli už podepsaly hromadnou výpověď dvě třetiny lékařů ze 157,“ upozornila mluvčí nemocnice Veronika Novotná. Katastrofický scénář by se mohl začít odehrávat na konci února příštího roku. Jak se výhružky lékařů slučují s Hippokratovou přísahou?
„Přísaha patří do starověku a je to nesmysl. My jsme profesionálové a chceme mít odpovídající plat. V autoservisu mají na hodinu víc než doktor,“ protestuje lékař Bohdan Trnka, předseda LOK v Jihlavě.
„To nemá s přísahou co dělat. Já jsem také nepodepisovala to, že nebudu mít na nájem a nedostanu
půjčku v bance,“ odmítla Šárka Drinková spojovat současné problémy s přísahou lékaře.
Jak vážná je hrozba lékařů, že skutečně odejdou, pokud nedostanou přidáno? „Myslím, že je to jen nátlaková akce,“ domnívá se mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Novotná.
Mezi lidmi zatím žádná panika nepanuje. „Platy doktorů mě naprosto nezajímají. Mám svých starostí
dost,“ řekl Marián Bučuházi z Jihlavy. Jenže lékaři tvrdí, že své hrozby myslí naprosto vážně. Ministerstvo zdravotnictví navíc požadavky lékařů zatím odmítá vzhledem k ekonomické krizi. „Pak mi nezbude nic jiného, než odejít. V Německu bych dostal třikrát takový plat,“ tvrdí jihlavský lékař Bohdan
Trnka a připomíná, že za jeho desetiletou praxi odešlo z jihlavského oddělení ARO osm kvalitních lékařů do zahraničí. Podle specialisty na lékařskou péči v ČR Davida Marxe odchází do sousedních zemí stále více lékařů, ale zatím to není nějaký masivní odchod.
„Pokud by lékaři začali odcházet v takovém množství, jak o tom mluví, pak by to byl vážný problém,“ upozorňuje David Marx.